Hans Moleman
TIM-verslaggever 7 maart 2020

´Meestervervalser’ lift mee op TEFAF

Een Van Gogh aan de muur hoeft echt geen miljoenen te kosten. Een paar mille volstaat, leert een bezoek aan Lanaken waar ´meestervervalser’ Geert Jan Jansen zijn waren heeft uitgestald, meeliftend op TEFAF.

Hij doet het nu al jaren: behendig meeliften op de aantrekkingskracht van TEFAF. Wanneer de wereldbefaamde beurs voor kunst en antiek neerstrijkt in het Maastrichtse MECC, is Geert Jan Jansen, de Brabander (Waalre, 1943) die wijd en zijd bekend staat als de ´Meestervervalser’ meestal niet ver weg.

Bosrijk

Hij maakt een afspraak met een galerie in de buurt, stalt tientallen doeken uit en doet zaken. Zo ook dezer dagen, tijdens de TEFAF-editie van 2020. Jansen is met zijn oeuvre ditmaal net over de grens neergestreken, aan de rand van Lanaken, hemelsbreed nog geen tien kilometer van het MECC.

Glo´Art, een ruime galerie die zich bevindt in de bosrijke achtertuin van een Belgisch-Limburgse ondernemer die zijn geld verdiende in de textiel, biedt onderdak aan een kleine honderd echte Jansens.

Verlichter

Een echte Jansen, wat is dat? Het kan verkeren. Geert Jan Jansen werd vele jaren geleden bekend en berucht met het naschilderen van beroemde werken. Een replica van ´n Van Gogh, Monet of Picasso? De precieze ambachtsman in hem draait er de hand niet voor om.

Het leverde de voormalige student kunstgeschiedenis in 1994 een arrestatie op, gevolgd door een korte gevangenisstraf in Frankrijk. En verder vooral roemruchtheid in het milieu der schone kunsten. ´Ik ben geen oplichter, maar een verlichter´, vond hij zelf.

Handtekening

Jansens namaak is rijk aanwezig in Lanaken. Claude Monet´s schildering van de Franse kust bij Cap Ferrat? De variant -´In de stijl van Claude Monet´ staat er braaf op het prijskaartje- uit het atelier van Jansen moet 5200 euro opbrengen. En de oud-vervalser is ook anno 2020 nog zeker niet te beroerd om op sommige doeken een handtekening van de oorspronkelijke kunstenaar te fingeren.

Maar het is nooit een complete replica -daar zou Jansen weer gedoe mee kunnen krijgen. Ieder werkstuk is net iets anders dan het oorspronkelijke werk. Het mag de pret niet deren. ¨Als zo´n schilderij bij je aan de muur hangt zie je het verschil niet´, meldt de Lanaker galerie-eigenaar aan belangstellenden die donderdag de Jansen-collectie kwamen bewonderen. 

Straatschilder

Levende kunstenaars doet Jansen ook, getuige een variatie op Banksy, de anonieme straatschilder die zijn werken onverwacht in de openbare ruimte schept. Banksy a la Jansen: een in een klassieke goudkleurige lijst vervat zwartwit silhouet van ´n meisje dat een hartvormige rode ballon loslaat. Het wacht in Lanaken op een fan die er 3200 euro voor wil neertellen.

Ook oorspronkelijke Jansens zijn in de bossen van Lanaken in de aanbieding. De meestervervalser lijkt bij eigenstandig werk vooral te neigen naar abstracte, eenvoudige kleurcomposities, zoals een paars-rood paneel met de titel Gietwerk. Prijskaartje: een stevige 6800 euro. Daar kun je bij Jansen ook een echte namaak-Van Gogh voor krijgen, met wisselgeld toe.

Koningsdag

Humor probeert de meestervervalser ook. Wellicht met het oog op de naderende Koningsdag -maandag 27 april- en het bezoek van de koninklijke familie aan Maastricht, hangen Bij Glo´Art twee originele werken, getiteld ´Willem Alexander´ en ´Maxima´. Het Nederlandse vorstenpaar is er wel in te herkennen, zeker wanneer je in aanmerking neemt dat Jansen ze ´ín de stijl van Picasso´ heeft afgebeeld, zoals het prijskaartje behulpzaam vermeldt.

Royalty heeft z´n prijs: 8000 euro vergt een echte Willem Alexander van Geert Jan Jansen.

China

Het namaakoeuvre van Jansen lijkt op wat die replicaschilders in een zeker dorp in het zuiden van China produceren, oordeelt een bezoeker van Glo´Art die er kijkt op denkt te hebben. ¨Wat Geert Jan maakt is technisch wel een tikje beter. Hij is toch een behoorlijke ambachtsman. Maar hij vraagt er ook wel tien keer zoveel voor als die Chinezen. Dat moet je er maar net voor over willen hebben.¨

 Lees ook