“Meer informatie is nooit verkeerd”

op 28 juni 2018 door Meyke Houben

In oktober 2017 begon de Universiteit met de Buurt in Maastricht Noord West. Tijdens het filosofisch café en de Manjefiek colleges gaan onderzoekers van de universiteit in gesprek met bezoekers over thema’s die te maken hebben met gezondheid en welzijn. De laatste bijeenkomst van dit seizoen stond in het teken van infectieziekten.

De opkomst op 20 juni in Centre Manjefiek is wat lager dan bij eerdere Manjefiek colleges, die gingen over yoga, Alzheimer, bewegen & artrose en gezond eten. De meest waarschijnlijke reden: het WK voetbal en het mooie weer. Maar de bezoekers die wel zijn gekomen, hebben er zin in. Nog voordat de eerste spreker begint, haalt een meneer al een petje tevoorschijn. Bedoeld voor het vaste onderdeel ‘petje op, petje af’, waarbij de kennis over het onderwerp wordt getest. Lang voor de laatste vraag is er nog maar één deelnemer over. Maar goed dus dat Nicole Dukers, Genevieve van Liere en Maria Mergelsberg van de GGD er zijn om de kennis over infectieziekten wat bij te spijkeren. Zo vertelt hoofddocent UM en coördinator unit onderzoek van de GGD Nicole Dukers dat je van 99,5% van de bacteriën in je lichaam niet ziek wordt. En zelfs al ben je besmet met een ziekteverwekker, dan nog hoef je daar niet altijd iets van te merken.

Onderzoeker Genevieve van Liere en sociaal verpleegkundige Maria Mergelsberg gaan uitgebreid in op de seksuele gezondheid van jongeren in Limburg. Vergeleken met de rest van het land scoort onze provincie op dat gebied slecht. Daarom is bijvoorbeeld het programma Sekswijzer ontwikkeld, dat leraren traint om goede voorlichting te geven. Ook is er in Zuid-Limburg een aantal SOA-poli’s, waar jongeren onder de 25, sekswerkers en mannen die seks hebben met mannen zich gratis en anoniem kunnen laten testen. Alleen al in Maastricht komen jaarlijks ongeveer 3000 mensen naar de poli, onder wie veel studenten.

Uitwisseling

Universiteit met de buurt is een initiatief van de Universiteit Maastricht, in samenwerking met bewoners van Maastricht Noord West, medewerkers van Trajekt, leden van buurtnetwerken en enkele studenten. Een van de organisatoren van het filosofisch café en de Manjefiek colleges is promovenda Sanne Raap, die in de wijken Caberg, Malberg en Malpertuis onder meer onderzoekt hoe de buurt kan bijdragen aan de gezondheid van de bewoners. Sanne: “Ik wil graag weten welke onderwerpen mensen aanspreken, hoe we kunnen samenwerken en wat de beste manier is om die samenwerking te organiseren. Deze colleges helpen daarbij. Er ontstaat een uitwisseling van kennis tussen de buurt en de universiteit. Bezoekers van de colleges stellen veel vragen, maar weten ook heel veel. Vaak is er een leuke dynamiek tussen de sprekers en het publiek.”

Bezoekster Jessy Vrancken is het daarmee eens. “Ik las over de colleges in ViaMaastricht en vond het een leuk initiatief. Omdat ik zelf gevoelig ben voor infectieziekten, sprak dit onderwerp me aan. Het is nooit verkeerd om meer informatie te krijgen.” Jessy bezoekt het Manjefiek college voor de tweede keer. Meer mensen doen dat, weet Sanne. “Het zijn voornamelijk bezoekers uit de buurt. Zo is er een vaste moedergroep van een stuk of acht vrouwen, die al een paar keer is geweest.”

Ervaring

Na de zomer worden de Manjefiek colleges en het filosofisch café voortgezet. Het filosofisch café,  dat één keer per maand in de bibliotheek van Malpertuis wordt georganiseerd, draait boven verwachting en wordt hoog gewaardeerd. “Het idee en de naam zijn afkomstig uit de buurt zelf”, zegt Sanne. “Het filosofisch café klinkt misschien zwaar, maar dat is het niet. Onderwerpen die tot nu toe aan bod kwamen, waren onder meer vriendschap, solidariteit en ‘thuis’. Eigenlijk gaat het over het leven. En daar heeft iedereen ervaring mee.”

Het eerstvolgende Manjefiek college is op 19 september en gaat over verdriet. Meer informatie over dit programma en andere activiteiten van Universiteit met de Buurt is binnenkort te vinden op de website universiteitmetdebuurt.nl.

#studentenstad