Frederique Pronk
TIM-verslaggever 13 april 2021

Meer bijenhotels en bloemen in Maastricht moeten de bijen helpen!

Linda Hollanders van Byeboere Maastricht zet zich 100% in voor de honing- en solitaire bij. Ze onderhoudt op diverse plekken in Maastricht bijenkassen. Ze noemt zichzelf Social Beekeeper, omdat ze de noodzaak voelt om op te komen voor de sociaal zwakkeren in onze maatschappij. Ze lost sociale vraagstukken op door het bijenhouden te verbinden aan sociale werkplekken. Linda houdt bijen voor de bijen en niet voor de honing.We hebben onze bijen keihard nodig”, zegt ze. “Bijen zorgen voor de bestuiving van bloemen, planten en bomen. Daarmee spelen ze een belangrijke rol voor de instandhouding en het vergroten van de biodiversiteit. Stuifmeel is tevens voeding voor de bij en dit houdt het beestje gezond. Wanneer er geen bloemen zijn zullen de bijen uitsterven.” Daarom wil ze samen, het liefst met zo veel mogelijk inwoners, meer biodiversiteit in de stad brengen.

Aanhoudende hitte en droogte zijn fataal voor bijen

De bijen hebben het steeds moeilijker. Vorig jaar was er weer een enorm hoge bijensterfte. Dit komt door de klimaatverandering, die langdurige hitte en droogte met zich meebrengt. De natuur bloeit te snel, waardoor alle bloeiers te vroeg uitgebloeid zijn. De lindebloesem was vorig jaar een maand te vroeg uit bloei. Dit is voor de bijen een belangrijke voedingsbron aan het einde van het seizoen. Zo lopen ze de kans niet genoeg voeding binnen te krijgen met vaak sterfte als gevolg.

Bijvriendelijke Gemeente Maastricht

De gemeente Maastricht is sinds 2019 een officiële Bijvriendelijke Gemeente. In Maastricht kun je daarom op diverse plekken Maastricht Zoemt bordjes tegenkomen. Op die plekken is voor de bijen meer biodiversiteit aangebracht.

Byeboere Maastricht in actie

Linda gaat binnenkort op verschillende plekken in Maastricht bijenhotels plaatsen. Die worden door Athos gemaakt. Ook gaat ze bijenmengsels inzaaien. Dit doet ze allemaal in opdracht van de gemeente. Linda geeft aan dat ze blij is dat de gemeente Maastricht steeds meer doet om bij te dragen aan de natuur. “Zo zie je dat de groene loper ook flink in bloei staat. Corona heeft wel wat roet in het eten gegooid. Wij hadden enorm leuke plannen om de bijenhotels bij plaatsing feestelijk te openen en samen met inwoners bijenmengsels te gaan zaaien. Nu gaan we nog steeds deze dingen doen maar met veel minder gezelligheid en minder hulp van buitenaf.” In Mariaberg staat er dit jaar nog iets leuks op stapel. We kunnen al verklappen dat het ten gunste is voor de bijen en de buurt. Meer weten? Neem dan contact op met Byeboere Maastricht. In een volgend verhaal lees je er meer over.

Wat kun je zelf doen voor de bij!

Maak je tuin of balkon groener en zaai deze in met bloemenmengels. Zo help je de bijen aan meer voedsel. Daarnaast kun je nestgelegenheid creëren door het plaatsen van bijenhuisjes. Online zijn er heel veel leuke tips te vinden hoe je deze zelf kunt maken.

Nationale Bijentelling 2021

Wil je ook meedoen met de Nationale Bijentelling? Zet dan 17 en 18 april alvast in je agenda en help een half uur mee met het tellen van bijen in de tuin, op het balkon of een andere groene plek in de buurt. Meedoen is eenvoudig, ook als je niet zoveel van bijen weet. Meer informatie en aanmelden kan op www.nationalebijentelling.nl.

Maastricht wil in 2040 een klimaatbestendige stad zijn. Meer groen helpt de stad te verkoelen in hete zomers en water op te nemen bij hevige hoosbuien. De bomen en planten zorgen voor meer zuurstof en minder koolstofdioxide (CO2). Meer groen nodigt ook uit tot wandelen, fietsen, spelen en sporten. En het schept ruimte voor andere planten- en diersoorten in de stad. Maastricht wordt zo niet alleen klimaatbestendig, maar ook nog aangenamer om in te wonen, te werken en te recreëren.Lees ook