Hans Moleman
TIM-verslaggever 5 december 2020

Mattie rijdt nu elektrisch in Malberg

Mattie Boonen is als buurtvrijwilliger een bekend gezicht in Malberg: zo brengt hij bijna dagelijks eten rond voor mensen die het moeilijk hebben. Sinds kort gaat dat elektrisch – niet in een Tesla, maar op een sjieke bakfiets. 

Het ging altijd op de Vespa Ciao, dat eten rondbrengen. Met voor op het frame, tussen de benen, een grote tas vol verswaren die bij de Jumbo om de hoek in Malberg bijna weg moesten.  

Totdat dit najaar het aanbod kwam van Sunvest, het bedrijf dat van de gemeente Maastricht het zonne-energiepark op de grens met Lanaken mag aanleggen. Geachte heer Boonen, beste Mattie –een stevige bakfiets met elektrische aandrijving, is dat wat voor u? 

Beweging 

Aanvankelijk twijfelde hij even over zo’n voertuig -tot er advies kwam van een van z’n dochters. Moet je doen pa, zei ze, krijg je tenminste wat meer beweging. 

Want de bakfiets mag dan een stevige elektromotor hebben, je moet wel op de pedalen om ‘m in beweging te krijgen en de gang erin te houden. Dynamische trapondersteuning, heet dat. Dat is andere koek dan het trouw pruttelende tweetaktje van de Ciao-brommer. 

Malberg 

Boonen mag een supervrijwilliger genoemd worden in Malberg. Hij zamelt niet alleen voedsel en andere spullen in, daarbij is hij ook vrijwilliger bij Trajekt, secretaris van BuurtNetwerk Veer Zien Malberg, betrokken bij buurtwebsite veerzienmalberg.nl en wijkblad De Ruwaard en lid van de bewonerscommissie van Servatius. 

Ook begon hij zes jaar geleden een Facebooksite onder de naam ‘De Bis Vaan MALBERG est’. Daarop plaatst hij samen met andere Malbergers foto’s die een beeld schetsen van het wel en wee in deze uitbreidingswijk van Maastricht, die in de jaren zestig van de vorige eeuw uit de grond werd gestampt. 

Bono

Hij heeft het van zijn vader, denkt hij, die was ook een sociaal ondernemend mens. De spreuk op het wapenschild van de familie Boonen, Vince In Bono, past er goed bij: het betekent ‘Overwin door het Goede’. 

Gelukkig staat zijn vrouw Steffie hem bij al zijn activiteiten graag bij. Sinds kort is er ook meer tijd, omdat zijn dienstverband bij de Radium Foam fabriek er bijna op zit. Volgend jaar begint het pensioen, maar sinds het najaar mag hij al thuis blijven om zijn vrije dagen op te maken. 

Topmatras 

Na ruim vijftig jaar in de fabriek is het daar mooi geweest. Mattie Boonen kwam zelf als jonge man naar de stad om bij Radium werken. Hij werd geboren in Stokkem en groeide op in Lanklaar, net over de Belgische grens bij Urmond. “Radium had 1600 mensen aan het werk toen ik er begon. Nu nog maar honderd”, mijmert hij. “Maar we maken wel nog steeds het schuim voor topmatrassen”. 

Aan de Leenhofruwe in Malberg, om de hoek bij de Jumbo, zal het echter niet rustig blijven. “Ik vind het fijn om voor onze buurtbewoners iets te betekenen”, zegt hij, nadat we naar buiten zijn gelopen om de in het betegelde voortuintje geparkeerde bakfiets aan een proefrit te onderwerpen. 

Stickers 

Prima bakfiets, oordeelt de nieuwe chauffeur. Manoeuvreren met de bak gaat hem goed af -als je er maar op let niet te straf door de bocht te gaan. Want dan kan-ie omkiepen. 

Mattie’s dochter heeft de stickers van de sponsors gemaakt, die op de fraaie fouten bak zijn gezet. En de voedselpakketten –hij heeft ruim 30 adressen waar hij soms wat langs brengt, door de coronatijd zijn er weer een paar bijgekomen- liggen droog, want er zit een veilig dekje over. 

EMEC 

Zomaar een sjieke e-bakfiets cadeau krijgen, dat overkomt niet iedere Maastrichtenaar. Maar Sunvest wilde samen met partners EMEC, de Eerste Maastrichtse Energie Cooperatie, en bedrijvenverduurzamer INNAX een aardig gebaar maken, om het belang van meer zonne-elektriciteit in de buurt te onderstrepen.  

Sunvest won in mei 2020 de aanbesteding van de gemeente Maastricht voor de aanleg van de grote zonneweide op het Lanakerveld, dat grenst aan Malberg en Caberg. Er komen ongeveer 135duizend zonnepanelen te liggen, goed voor stroom voor zo’n 18duizend huishoudens plus een CO2-reductie van 20duizend ton per jaar. 

Transitie 

De nieuwe zonneweide, waarvan de aanleg in 2022 moet beginnen, waarna de zonnepanelen voor de zomer van 2023 gaan leveren, zorgt voor een aanzienlijk aandeel in de duurzame energietransitie die Maastricht over een jaar of tien wil bereiken.  

Het panelenpark komt overigens niet pal tegen de wijken Malberg en Caberg aan te liggen. Het wordt straks door een ruime strook weiland en akkers gescheiden van de bebouwde kom.  

Webinar 

De zonneweide krijgt drie grote velden die ieder uit twee delen bestaan. Het historische landschap met akkertjes en holle wegen wordt zo een beetje gevolgd, om een zo goed mogelijke landschappelijke inpassing te bereiken. 

Na de aanbesteding is Sunvest in gesprek gegaan met diverse partijen en met omwonenden om het ontwerp te verbeteren. Op 10 december is een tweede informatie-avond, in de vorm van een online webinar. Iedereen is hiervoor welkom: via https://sunvest.nl/lanakerveld/ zal het webinar te volgen zijn. 

—– Lees ook