Vroeger in Mariaberg

Mariaberg is samengesteld uit drie buurten die alle drie een geheel eigen karakter hebben.

Blauwdorp, ook wel Proosdijveld genoemd is de oudste. Ooit was dit gebied in bezit van de proosdij van Sint Servaas. Tussen 1907 en 1930 bouwde de katholieke woningbouwvereniging Sint Servatius hier de eerste grote arbeiderswijk van Maastricht. De dakpannen kregen de kleur van de katholieken: blauw, als tegenhanger van het socialistisch rood. Ten westen van de Ruttensingel ontstond tijdens de Tweede Wereldoorlog het eigenlijke Mariaberg, met vriendelijkere woningen, speelse straten en woonflats. De naam Mariaberg komt van de kerk van het Onbevlekt Hart van Maria op het Fatimaplein. Tegenwoordig is de kerk in gebruik als fitnesscentrum. Het derde buurtje, Trichterveld, is direct na de Tweede Wereldoorlog gebouwd ter bestrijding van de woningnood. De kenmerkende bungalows die hier staan waren bedoeld als noodwoningen.

Mariaberg, Maastricht 2015
Mariaberg, Maastricht 2015

Onder Blauwdorp bevinden zich nog veel elementen van de oude vestingwerken, zoals muren, funderingen, kazematten en gangen. In Mariaberg is ten zuiden van de kerk een prehistorische grot ontdekt met primitief beeldhouwwerk. De Archipelstraat en de Brouwersweg markeren nog altijd het verloop van de oude Romeinse weg van Tongeren naar Keulen.

Inwoners over vroeger

Geen berichten

Kun jij een stukje schrijven over de geschiedenis van de buurt? Of heb je een goed verhaal over wat er vroeger in deze buurt heeft plaatsgevonden? Stuur het in via redactie@thuisinmaastricht.nl

Heb je oude foto’s van jouw buurt?

 

 

 

stuur ze in