Mariaberg rolt de Blauwe Loper uit

op 14 september 2017 door Karin Somers TIM-verslaggever

De bewoners van Blauwdorp kregen de afgelopen jaren al geregeld brieven in de bus over de op handen zijnde veranderingen in hun wijk Mariaberg. Tijdens de informatie-avonden voor de huurders van Servatius op 5, 7 en 12 september werd eindelijk meer duidelijk. Er wordt gebouwd aan Blauwdorp.

Groen en verbinding

“We gaan de leefbaarheid en bereikbaarheid verbeteren” vertelt Michel Thuis, sociaal regisseur herstructurering bij Servatius. “Daarom maken we ruimte in Blauwdorp. Ruimte die we gebruiken voor de Blauwe Loper, meer groen in de wijk en nieuwe woningen. En we gaan renoveren.” Anouk Crapts, projectleider Stedelijke Ontwikkeling bij gemeente Maastricht vult aan: “We hebben bij het maken van de plannen niet alleen naar stenen en straat gekeken. Blauwdorp is een buurt waar jong en oud zich thuis en welkom voelt. Deze buurt verdient meer ruimte en groen. Daarom leggen we de Blauwe Loper aan: een verbinding voor alleen voetgangers en fietsers. Met ruimte voor ontmoeting. De buurt en de binnenstad worden zo ook direct met elkaar verbonden. Het eigen sociale karakter willen we tegelijkertijd graag behouden.”

Wat gaat er gebeuren?

Wat zijn nu de concrete plannen? “De Blauwe Loper zal van Trichterveld (Madoerastraat) via het Fatimaplein, de Gentiaanstraat, Asterstraat en de Willem Vliegenstraat richting de binnenstad lopen. De gemeente maakt een verbinding tussen de Willem Vliegenstraat en de Asterstraat. 100 huurwoningen aan de Proosdijweg, de Pastoor Wijnenweg, de Meester Ulrichweg en de Heimoweg worden gesloopt” vertelt Michel. “Er is een gebrek aan seniorenwoningen. Die gaan we dan straks ook bouwen. Tegelijkertijd zullen er in Blauwdorp ruim 200 woningen gerenoveerd worden.” Tijdens de informatieavonden krijgen de huurders te zien om welke woningen het precies gaat. Ondanks dat er eindelijk duidelijkheid is, zijn sommigen toch verrast.

Maar eerst: een huisbezoek

Na afloop van de avond kan iedereen meteen een afspraak maken voor een huisbezoek van Servatius. “Tijdens dit bezoek kijken we wat de woonwensen zijn” legt Michel uit. “We gaan ons uiterste best doen om alles goed te laten verlopen. Ook tijdens de verbouwing en sloopwerkzaamheden willen we zorgen dat het hier leefbaar blijft.” Er is een sociaal plan opgesteld met huurdersbelangenvereniging Servaassleutel. Hierin is bijvoorbeeld afgesproken welke verhuisvergoeding huurders krijgen. Wanneer mensen graag terug willen naar hun wijk, in bijvoorbeeld de seniorenwoningen, betekent dit wel dat ze twee keer moeten verhuizen. Eerst naar de wisselwoning en vervolgens terug naar hun wijk. “Hier kan wel drie, vier jaar tussen zitten. Maar het is ook mogelijk om naar een andere wijk te verhuizen. Of naar een woning van een andere corporatie. We willen voor 2020 iedereen verhuisd hebben, zodat we dan met de eerste fase van de sloop kunnen beginnen.”

Reacties van bewoners

Enkele bewoners maken zich zorgen om de nieuwe huurprijzen. Michel reageert: “De huren hier zijn al jaren bijna hetzelfde gebleven en daardoor erg laag. Een groot gedeelte van de nieuwe woningen valt onder sociale woningbouw. U heeft misschien recht op huurtoeslag. En de nieuwe huizen zijn duurzaam, de energierekening zal een stuk lager zijn dan nu. Dat moet u ook meerekenen.” Zal met de komst van de Blauwe Loper het karakter van Blauwdorp niet verdwijnen? “Van de bijna 500 vooroorlogse woningen verdwijnen er 100. En bij het ontwerp van de nieuwe huizen houden we rekening met het karakter van de buurt. Het moet wel passen bij de wijk.”

Thuisgevoel

Gerda Willems woont al 10 jaar aan de Ruttensingel. “We wisten al jaren dat er iets ging gebeuren. Ik woon hier graag. Alles is in de buurt en het is een sociale wijk. We lopen de deur niet plat, maar je kunt altijd bij je buren terecht. We letten gewoon op elkaar. Als ik dat in een andere wijk ook kan vinden, dan wil ik best verhuizen, hoor.” Heeft Gerda interesse in de seniorenwoningen? “Ik heb kleinkinderen en vind het wel fijn als zij in een tuintje kunnen spelen. Een huis kan nog zo mooi zijn, maar ik moet me er gewoon thuis voelen. Dat vind ik belangrijk.”

Meer informatie is te lezen op de website van de gemeente Maastricht en op de website van woningcorporatie Servatius. Bewoners worden op de hoogte gehouden via nieuwsbrieven. Ook komt er straks een informatiepunt in de wijk en spreekuren.

Dit project wordt mogelijk gemaakt door de samenwerking en bijdragen van Servatius, Provincie Limburg en de Gemeente Maastricht.