Martine Wolters
Buurtreporter 14 maart 2019

Manjefiek Tiny Forest

Mogen we onze zevende boom halen? Kijk! De mijne heeft heel veel wortels. Au! Die prikt! Op de groene Wig vlakbij Kindcentrum Manjefiek in Malberg is het deze ochtend een drukte van belang. Eindelijk is het zover. De kinderen van groep zes mogen helpen met het aanplanten van de in totaal 600 bomen en struiken in hun eigen Tiny Forest. Het eerste in Maastricht. Ze hebben er zin in.

Steel iep
Voor het planten van de eerste boom, een steel iep, is wethouder Gert-Jan Krabbendam uitgenodigd. Als kind heeft hij nooit een boom geplant, als wethouder regelmatig.  Maar hij vindt het nog steeds een van de leukste dingen om te doen, vertelt hij de kinderen. Hij vraagt ze waarom bomen belangrijk zijn. Om papier van de te maken roept een van hen. Maar dat dat bij dit bos niet helemaal de bedoeling, snapt iedereen snel. Gelukkig roepen ook een paar kinderen dat bomen schaduw geven en water opzuigen. Precies: bomen helpen een beetje bij de klimaat verandering.

Dichter bij de natuur
Met een Tiny Forest wil het IVN de kinderen ook kennis laten maken met de natuur. Onder andere door hen de groei van het bos bij te laten houden in een boompaspoort en bos schoon te laten houden. En ieder Tiny Forest heeft een buitenlokaal.

Droomfonds
Het idee van een Tiny Forest stamt oorspronkelijk uit Japan. Ook in India zijn veel Tiny Forests als tegenhanger van de ontbossing. Met de hoeveelheid groen in Maastricht is het niet bijster goed gesteld. Op de lijst met het aantal bomen per inwoner, bungelt Maastricht roemloos in de onderste regionen. Dat was een van de redenen voor de Postcode loterij om het IVN in het kader van het Droomfonds een geldbedrag toe te kennen voor een ambitieus plan: het realiseren van vier Tiny Forests in Maastricht. De gemeente legt nog eens even zo veel geld bij om meer groen de stad in te brengen.

Merk
Tiny Forest is een product met een merknaam en dus aan heel wat regels gebonden. De bomen worden dicht op elkaar geplant en de natuur mag haar gang gaan, er wordt bijvoorbeeld niet gedund. Er worden alleen inheemse soorten geplant die snel groeien en de eerste twee jaar staat er een natuurlijk hek om het bos om de kwetsbare jonge planten te beschermen.

Tennisbaan
Een Tiny Forest heeft de afmetingen van een tennisbaan maar hoeft zeker niet dezelfde vorm te hebben. Liever niet zelfs. Daarom is er een aantal weken geleden een ontwerpsessie geweest met acht kinderen van groep zes die volgens hun juf Nadine heel goed mee kunnen denken en kritisch zijn.

Hartjes
Een groot vel papier, wat stiften en acht enthousiaste kids. Meer was er niet nodig. Op het papier verschenen al snel hartjes, bomen en een diamantvorm. Bij de bespreking van de voorstellen nam Tim, de enige jongen in de groep, het op voor de belangen van de jongens: ‘Ik zou geen hartjes vorm doen want de jongens moeten het ook mooi vinden’. Ik dacht meteen aan een boom zegt een van de meiden, want dat is al een vorm van de natuur.

Klavertje vier
Als je het idee van een vorm uit de natuur neemt en alle hartjes bij elkaar legt, dan lijkt het eigenlijk wel op een klavertje vier zegt juf Nadine. Voila! Toen mocht er ook nog een pad door het klavertjesbos getekend worden. Het liefst wilde de groep een pad dat in ieder van de vier partjes van het blad komt. Als een soort nerven. Het was even onduidelijk of dat volgens de regels mocht. Die schrijven namelijk een pad voor dat een begin en een eindpunt heeft. Het compromis: een zigzagpad. En toen sloeg de fantasie echt op hol. Ze wilden wel bankjes en een vijver met fontein in hun Tiny Forest.

Veldwerk
Met de schets in de hand was het tijd voor veldwerk. Met enorm lang touw dat toch nog te kort bleek te zijn werd provisorisch een klavertjesblad op locatie uitgezet. De kinderen kregen zo wel een prima beeld van hoe het zou gaan worden. Ik denk dat ik hier heel erg van kan genieten vertelt een van de meisjes, want ik woon hierachter.

En voor je het weet sta je dus op een stormachtige ochtend in maart enkeldiep in de modder in een klavertje vier bomen en struiken te planten. Langzaam maar zeker slinkt de berg. De kinderen hangen een houten schijf met hun naam erop aan het eerste boompje dat ze geplant hebben. Het Kindcentrum in Malberg heeft zijn eigen Tiny Forest, het eerste in Maastricht. Magnifiek!

Heb jij een idee voor een van de andere drie locaties van een Tiny Forest? Laat het ons weten!Lees ook