Vroeger in Malberg

Aan de rand van de stad ligt de naoorlogse parochiewijk Malberg. Vroeger vonden er op deze plek onder het Germaanse recht terechtstellingen plaats. De rechtbank zetelde op de ‘malberg’ en hier dankt de buurt haar naam aan.

De buurt zoals wij die nu kennen, is in de jaren zestig gebouwd. Parochiewijken ontstonden vanuit een behoefte aan kleinere eenheden; het moderne stedelijke leven zou alleen maar leiden tot anonimisering en vervlakking. De wijken zijn allemaal op dezelfde manier opgebouwd: de parochiekerk in het midden en de scholen, verenigingsgebouwen en winkels eromheen.

007_foto-malberg
Malberg, Maastricht 2015

Hoewel alle straten in Malberg eindigen op Ruwe (afgeleid van het Franse Rue) kenmerken de verschillende wijken zich door de toevoeging van een verwijzing naar maten en gewichten, oude munten, rechtstermen of oude wapens in hun straatnaam. De bebouwing grenst in het noordwesten aan het Zouwdal, een belangrijk ecologisch natuurgebied.

 

Tien jaar geleden is de buurt grotendeels vernieuwd onder de noemer ‘Manjefiek Malberg’. De gemeente vond het belangrijk de buurt een nieuwe impuls te geven zowel op het gebied van ruimtelijke ordening als ook op het vlak van maatschappelijke en sociale ontwikkeling.

Inwoners over vroeger

Geen berichten

Kun jij een stukje schrijven over de geschiedenis van de buurt? Of heb je een goed verhaal over wat er vroeger in deze buurt heeft plaatsgevonden? Stuur het in via redactie@thuisinmaastricht.nl

Heb je oude foto’s van jouw buurt?

 

 

 

stuur ze in