Make-over Rijdamterrein in Nazareth geslaagd

op 9 augustus 2018 door Renee Bekkers

Jarenlang was het een doorn in het oog van de buurtbewoners van Nazareth: het Rijdamterrein. Maar nu niet meer. Het terrein kreeg een complete make-over. Een mooi staaltje samenwerking tussen de buurtbewoners en de gemeente. Met als resultaat dat op 16 september officieel een lintje wordt doorgeknipt van een mooie nieuw stukje Nazareth: het Rijdampark. Buurtbewoners en leden van de werkgroep Rijdam Lidy Jansen en Ted de Vrees zijn blij. En dat geldt ook voor Maykel Pelzer, projectleider bij de gemeente Maastricht.

Ooit was er 1 en al bedrijvigheid. Daar zorgden ooit een matrassenfabriek en later de Rijdam-staalfabriek en carrosseriebedrijf De Bruyn wel voor. Maar toen de bedrijven vertrokken, werd het akelig stil op het terrein dat begrensd wordt door 3 kastelenstraten en de Meerssenerweg. Het terrein verloederde. Ted: “Panden werden gekraakt, vernield, in brand gestoken en later gesloopt.” De plek was een doorn in het oog van de buurtbewoners. Maar sinds dit jaar niet meer. Want samen met de gemeente toverden de buurtbewoners de plek om in een ontmoetingsplek, een plek waar gespeeld kan worden, geparkeerd en waar je je hond kunt uitlaten. Een groene plek. “In het ontwerp zijn stukjes van het verleden verwerkt. De sfeer is rauw en industrieel”, beschrijft Maykel het Rijdampark.

Rijdam na de make-over

Rijdam na de make-over

100 procent beter
Lidy woont al zo’n 25 jaar in Nazareth.  Jarenlang keek ze vanuit haar woonkamer aan de Kasteel Elderenstraat uit op het braakliggende en verloederde terrein. Ze is blij met het nieuwe “veel betere” uitzicht. Ted die al 32 jaar in de buurt woont, is ook blij. “Het is een verbetering van meer dan 100 procent”, vindt hij. Hij geniet van de netheid nu als hij het plein oversteekt naar zijn vriendin. “Goed dat er nu een plek is waar we bij elkaar kunnen komen om even te kletsen en te ontspannen en waar we ook dingen kunnen organiseren. Plek genoeg”, klinkt het tevreden.

Wachten
De make-over heeft lang op zich laten wachten. Ted: “Het is lang onduidelijk geweest wat er zou gebeuren met de grond. Het terrein is eigendom geweest van een projectontwikkelaar, daarna was het van Woonpunt tot uiteindelijk de gemeente de grond heeft overgenomen. De aanleg van de onderdoorgang van Nazareth naar Limmel heeft het hele proces versneld.” Maar ook na de aankoop van de gemeente kon aannemer niet direct aan de slag. Lidy: “De grond bleek vervuild en moest eerst onderzocht worden. Dat was jammer, want daardoor schoof de planning weer op. Maar dat is dan ook het enige minpuntje. En het doet er nu ook niet meer toe. Het gaat om het resultaat. En dat is zelfs beter dan gehoopt.”

Praktisch en doelmatig
De herontwikkeling van het gebied is onderdeel van het Wijkontwikkelingsplan Noordoost, vertelt Maykel. “Het heeft als bestemming groen en openbare ruimte gekregen. De invulling is samen met de buurtbewoners bepaald. Van een probleemanalyse hebben we samen toegewerkt naar een lijst met wensen en eisen. In dit deel van Nazareth bijvoorbeeld is de parkeerdruk hoog. Er wonen veel verschillende mensen, maar plekken om elkaar te ontmoeten zijn er in verhouding weinig. Die punten hebben we meegenomen.” Maar door de beperkte financiële middelen is wel gekozen voor “een praktische en doelmatige invulling”, vult Maykel nog aan.” Ted: “Uit kostenoverweging is ook materiaal gebruikt dat ergens anders overbodig was. De betonnen Lego-plantenbakken bijvoorbeeld komen van de parkeerplaats achter de Sphinx.”

Rijdam vóór de make-over

Rijdam vóór de make-over

Ieder wat wils
Toch is er voor ieder wat wils. Lidy: “Persoonlijk ben ik erg blij met de hondenuitlaatplek. Sinds kort heb ik een puppy en dan is zo’n plek voor je huis ideaal. En ik ben blij met de bankjes.” Ted op zijn beurt is te spreken over de kans die de bewoners van de Meerssenerweg kregen om een achteruitgang te krijgen in de muur en om een stukje grond bij te kopen en de tuin uit te breiden. “Dat was een lang gekoesterde wens.” Ted hoopt straks ook in het parkje met zijn kleinkinderen te kunnen spelen: “met de bal of op de toestellen.”

Ontmoetingen
Nu is het afwachten of de plek ook daadwerkelijk zorgt voor ontmoeting en zo de leefbaarheid in de buurt vergroot. Daar twijfelen de 2 buurtbewoners echter niet aan. Lidy: “Een beetje verderop woont een man en ik geloof dat die best eenzaam is. Sinds de bankjes er staan, kom ik hem regelmatig tegen op het plein. Ik zie er kinderen spelen. En ook ik strijk er af en toe neer. Ik ben een mensenkind. Ik houd nou eenmaal van mensen.” Het warme weer staat de ontmoetingen wel een beetje in de weg. “Er is nog geen schaduw. De bomen kunnen pas in het najaar geplant worden”, legt Lidy uit. Ook Ted ziet regelmatig leven op het plein. “Ik zie mama’s kletsen en kinderen spelen. Ik ben ook benieuwd hoe mensen de parkeerplekken gaan gebruiken. Dat moet nog gaan leven, maar hé, het is nu ook vakantieperiode.”

Een feest
16 september wordt in elk geval een feest. Lidy: “We richten ons vooral op onze jongste buurtgenoten. Er komen een schminkdame en een frietkraam. Maar er komt ook een mevrouw een workshop bodybalance en yoga geven. De studenten in de buurt hebben ook al gezegd mee te doen. Een ding weet ik zeker: het wordt gezellig.”

Meer informatie
Meer weten over de opening op 16 september? Houd de agenda op http://www.nazarethmaastricht.nl/ in de gaten.

Buurtreporter Jo Fonsaer ging in gesprek met Math Dupuits. Math vertelt over de vroegere functie van dit terrein en de ontwikkeling naar de huidige invulling.