Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 21 januari 2020

Maastrichtse talenten, toppers en kampioenen in de schijnwerpers

In het knusse theatertje van AINSI vond maandagavond 20 januari het jaarlijkse Sportgala Maastricht plaats. Behalve dat alle kampioenen van 2019 aan het publiek werden voorgesteld werden ook het talent, sportvrouw en -man en het team van het jaar gepresenteerd. Een goed teken was dat de door jury als beste individuele sporters van verleden jaar gekozen sporters schitterden door afwezigheid. Neen, dat is geen cynisme. Robin Frijns, Formule E piloot en verleden jaar twee keer winnaar van een Grand Prix – vertoeft met zijn renstal in Chili; de Nederlands Kampioen marathon bij de vrouwen, Bo Ummels,  was bezig haar lichaam te laten herstellen van de – winnende – deelname aan de Abdijcross in Kerkrade. Beide zijn dus alweer vroeg in het jaar bezig met het leveren van topprestaties.

Naast Robin Frijns en Bo Ummels werden nog drie prijzen bekendgemaakt en uitgedeeld. De oeuvreprijs van het jaar 2019 was er voor de helaas al jaren met een zware ziekte sukkelende Ad Wijnands. Voor de wielerliefhebbers – en niet alleen die uit de regio – staat ‘Adje’  bekend als de alleskunner, teamman in optima forma en vooral als tweevoudig ritwinnaar als debutant in de Tour de France (1981). De jury –  bestaande uit voorzitter Ben Callemeijn (atletiektrainer), Roel Wiche (sportjournalist De Limburger), Ricardo Floris (lange afstand atleet), Xavier Maessen (autocoureur) en Erik Meijer (oud-voetbalinternational en karakterspits en sfeermaker bij onder andere MVV, PSV, Liverpool en HSV) – zag in het dames triatlon-team van Ferro Mosae het beste Maastrichtse team van 2019. Deze ploeg was afgelopen jaar de beste in de eredivisie Nationale Triatlon Team Competitie. Talent van het jaar werd Jaybre Wau. De Maastrichtse tiener won goud tijdens het NK Kogelstoten Indoor Junioren C. Maar ook in het buitenland (onder meer in Bukarest) wist het atletiektalent – dat ook met de discus raad weet – wedstrijden te winnen.

Maastricht wordt vaak gekenmerkt als stad waar topsport niet een heel erg hoog aanzien kent. Die constatering is deels juist. Er zijn steden die hun uitblinkende sporters meer op een voetstuk plaatsen. Die matige belangstelling is zowel terug te vinden bij publiek als media. In het verleden was ook de Gemeente Maastricht niet bepaald bezig stadsgenoten die in hun sport uitblonken zo nu en dan in de schijnwerpers te zetten. Dat was toen. Geconstateerd mag worden dat de Gemeente Maastricht in innige samenwerking met Maastricht Sport sinds een aantal jaren een alleraardigst Sportgala organiseert. Belangrijker nog: maandagavond 20 januari bleek weer eens dat de Limburgse hoofdstad een aardig contingent aan talenten, kampioenen en toppers herbergt. 

Die constatering kwam ook uit de mond van de nieuwe ‘baas’ van Maastricht Sport, Han Hoogma. Zelf al sinds jaar en dag een liefhebber van hardlopen zag de oud-wethouder ongetwijfeld tot zijn vreugde dat met name de Maastrichtse atletiek-sporters behoorlijk deel uitmaken van de kampioenen van verleden jaar  en de genomineerden voor de Sportaward 2019. Thuis in Maastricht maakte alvast een ‘afspraak’ met de directeur van het sportieve uitvoerende orgaan van de Gemeente Maastricht om de sporters ook via dit medium vaker een podium te geven. Daar voegde hij aan toe: “En ook sporters uit het verleden. Vaak wordt gezegd dat Maastricht nooit echt een sportstad is geweest. Wellicht tijd om eens goed in het verleden te duiken en tot de conclusie te komen dat de stad heel wat kampioenen heeft voortgebracht.”  Voor Thuis in Maastricht reden genoeg u al te vragen: wie was u favoriete sporter van weleer en verdient het om nog eens een keer volop in de aandacht te staan.

Terug naar het heden. In AINSI kregen publiek en sporters een vlotte ‘show’ voorgeschoteld. Dat was onder meer te danken aan moderator Bas van Mulken. Een man die zijn vak verstaat. Met kennis van zaken, een gezonde dosis humor en voldoende vaart maakte hij van het Maastrichtse Sportgala een fijne ‘voorstelling’. Daarbij had hij ook nog eens de mazzel dat alle uitreikers van awards prettige gesprekspartners bleken. De uitreikers van de Awards –  Ricardo Floris, Roel Wiche, Sylvie Houbiers, Xavier Maessen en Erik Meijer – hebben ieder op eigen wijze een rijke palmares aan sportervaringen.

Die waren ook nodig bij het intermezzo ‘sportquiz’. Tien gevarieerde vragen aan het publiek over zowel lokale als algemene sportvragen leverde Thomas Rieff als winnaar op. Zelf een verdienstelijk amateurwielrenner maar bovenal bekend als trainingsmaat van Tom Dumoulin bleek de meeste algemene kennis van sportzaken in huis te hebben.

Daarna was het tijd om Bo Ummels en Robin Frijns op afstand toch bij het Sportgala Maastricht te betrekken. De Nederlandse marathonkampioen kreeg Bas van Mulken via de telefoon te spreken. Bescheiden maar hoorbaar blij nam zij via de smartphone de felicitaties van de moderator en het klappende publiek in ontvangst. Robin Frijns vernam eerder al in Chili dat hij in zijn eigen Maastricht verkozen was tot sportman van het jaar 2019. Stond zijn vader op het podium met de ‘winnende vuist’;  in de pitlane van het Santiago Street Circuit liet hij vanuit een zomers Zuid-Amerika weten met genoegen te hebben gehoord deze award naar binnen te hebben gesleept.

Behalve de jaarlijkse sportquiz is inmiddels ook hiphop en breakdance een vast onderdeel geworden van de intermezzo’s van het sportgala. Maastricht is inmiddels een gekende stad op deze cultuuruiting met een hoog sportgehalte. Deze editie van Sportgala Maastricht kreeg een extra flitsend gehalte door verschillende uitvoeringen van de jonge talenten en dansers van Dance Centre Benito Daene.

 Lees ook