Karin Somers
TIM-verslaggever 15 november 2019

Maastrichtse Mantelzorgaward voor HLB van Daal

Op woensdag 13 november nam Axel van Schendel, senior bedrijfsadviseur van HLB van Daal adviseurs & accountants, de eerste Maastrichtse Mantelzorg Award in ontvangst. Monique Thomissen heeft haar werkgever genomineerd. HLB van Daal maakt het voor haar een stuk gemakkelijker om te mantelzorgen.

Werkgeluk
Eigenlijk vindt Axel het zelf helemaal niet zo bijzonder wat ze als bedrijf doen. “Wij vinden werkgeluk ontzettend belangrijk. Salaris, vakantiedagen. Dat is natuurlijk nodig, maar volgens ons zit geluk in niet-materiele dingen. Zoals zelfontplooiing, het krijgen van kansen en balans tussen werk en privé.” Monique reageert: “Ik vind dat wél bijzonder. Toen ik vroeg of ik ruimte kon krijgen om voor mijn ouders te zorgen, hoefde ik mijn zin niet eens af te maken. Jullie zeiden meteen: prima, regel maar.” Ze kon daardoor voor haar ouders zorgen en later voor haar zoon.

Diepere band
“Monique staat altijd voor ons klaar, niets is haar te veel. We missen haar uiteraard liever niet op kantoor”, vertelt Axel. “Maar soms moet ze bijvoorbeeld afspraken maken met hulpverleners onder werktijd. Dat kan wat ons betreft. De diepere band die je hierdoor met je medewerkers krijgt, is onbetaalbaar.” Zo ervaart Monique dit ook. “Het blijft niet alleen bij de mogelijkheid om flexibel of thuis te werken. Iedereen vraagt regelmatig hoe het gaat. Dat verdient wat mij betreft een award!”

Advies
Heeft Axel advies voor andere bedrijven om mantelzorgvriendelijker te worden? “Ik begrijp goed dat niet elk bedrijf flexibel met de werktijden kan omgaan. Maar soms kan de steun van het team ook enorm helpen. Even samen de schouders eronder om iemand die mantelzorger is tijdelijk op te vangen. Daar krijgt zo’n team een boost van, dat weet ik zeker.” Uiteindelijk snijdt het mes aan twee kanten, stelt Axel. “In een concurrerende sector zoals de onze wil je je onderscheiden. Anders vertrekken medewerkers weer. Wij doen dat door aandacht te hebben voor werkgeluk. Waar bovenal de mens voorop staat.Lees ook