Jenneke van Genechten
TIM-verslaggever 13 maart 2019

Danseres Lotte Boonen (15) winnares programma Talent & Co

Lotte Boonen is vijftien jaar, gaat naar het Bonnefanten College in Maastricht en danst de sterren van de hemel. Haar deelname aan het programma Talent & Co op L1 maakte van haar een bekend gezicht. Tussen al haar repetities en tv-optredens door vertelt ze ons graag meer over haar grote passie.

“Door te dansen kan ik al mijn gevoelens kwijt,” straalt Lotte. “Ik voel me even helemaal vrij.” Spreek je met Lotte, dan kun je niet om haar grote liefde voor dans heen. Ze volgt de dansopleiding in Maastricht, ze zit bij het beroemde Duitse gezelschap schrit_tmacher en ze traint daarnaast ook nog bij dansgroep Slide in Landgraaf. “Ik dans bijna iedere dag; op school bijna twintig uur in de week en daarbuiten nog vijf uur.” De familie van dit jonge talent begrijpt haar passie volkomen en steunt haar enorm om haar doel te bereiken. Ze hebben zelfs een chauffeursrooster gemaakt om Lotte naar haar vele repetities te brengen.

Op tv met beroemde coach

Het talent en de ambitie van Lotte pasten precies bij het L1-programma Talent & Co. “In dit programma laten vijf talenten zien wat ze allemaal moeten doen om hun droom waar te maken,” vertelt Lotte. “Hierbij kregen we ook hulp van een coach naar keuze.” Lottes coach was de beroemde Belgische choreografe Isabelle Beernaert, bekend van So You Think You Can Dance. Het coachingstraject was precies wat Lotte zo aansprak in Talent & Co, maar het programma gaf haar ook de gelegenheid om meer mensen met haar dans te kunnen bereiken. “Vaak kreeg ik te horen dat ik iets met mijn eigenheid moest doen. Dit was voor mij de perfecte kans.”

“Talent & Co was voor mij de perfecte kans om iets met mijn eigenheid te doen”

Camera voor je neus

In Talent & Co laat Lotte niet alleen haar danstalent zien, maar ook haar leven en persoonlijkheid. Het programma volgt zijn vijf talenten namelijk ook op school, thuis en in hun vrije tijd. Voor Lotte was dat even wennen. “Je moet opeens opletten met wat je zegt en doet.” Ook haar familie en vrienden moesten ineens omgaan met de roem van Lotte. “Maar zij zijn mijn allergrootste steun! Zij vinden het te gek.” Bij Talent & Co hoorde natuurlijk ook een grote finale. Op 5 januari mochten Lotte en de vier andere talenten schitteren op het grote podium van het PLT Theater. Van deze vijf bleek Lotte zich het meest te hebben ontwikkeld, wat haar de FSI Talent Trofee opleverde. “Ik was die dag superzenuwachtig, maar had er ook veel zin in. Nu ik gewonnen heb, ben ik al voor een aantal projecten gevraagd, waaronder het Nationale Vrouwen Festival.”

Geen moordende concurrentie op het Bonnefanten College

De wereld van de podiumkunsten heeft de naam om enorm competitief te zijn, vol concurrenten die om die weinige plekken op het grote podium vechten. Lotte spreekt dit beeld tegen. “Hier op het Bonnefanten College zien we elkaar totaal niet als concurrenten. De hele opleiding is een hechte familie, en dat zal ook nooit veranderen.” Dat ze naast haar dansopleiding ook nog bij schrit_tmacher danst, is omdat ze bij deze kleinere groep op een andere manier leert om te gaan met het publiek. “Ik leer bij schrit_tmacher vooral hoe ik me moet presenteren. Hier ben ik meer gefocust op wat het publiek wil zien.” Die focus heeft ze nodig om haar grootste dansdroom te bereiken: “Ik wil met mijn dans mensen inspireren om verder te gaan met waar zij plezier in hebben en hen raken met wat ik doe.”

Fotocredits: Pascal Moors (iov Paul Versteegen Productions), Kevin van Egmond FotografieLees ook