Sandra Schols
TIM-verslaggever 29 januari 2021

Maastrichtse leraren en jongerenwerkers trots op ‘hun’ jeugd

De rellen die de voorbije week plaatsvonden in Nederland, zorgden ook voor de nodige onrust in Maastricht. In diverse telegram-groepen en op social mediakanalen werden jongeren opgehitst om onrust te gaan stoken in de hoofdstad van Limburg. De spanning steeg, maar gelukkig bleef ‘Mestreech’ gespaard van geweld en vernielingen. Niet alleen de ouders, maar ook jongerenwerkers en leraren hadden er hun handen vol aan. 

De coronamaatregelen vergen veel van ons allemaal. “De rek is er voor de jongeren ook echt uit”, aldus een lerares van een middelbare school in Maastricht. Om privacyredenen wil zij haar naam liever niet delen. “Waar er voor volwassenen vaak nog een bepaalde routine in een dag zit, door bijvoorbeeld werk of het huishouden, hebben veel jongeren momenteel helemaal niets. Neem hierbij een (soms) moeizame thuissituatie of een moeilijke maatschappelijke positie en je merkt al snel dat de spreekwoordelijke emmer overloopt. Heel veel ouders hebben niet door wat hun kinderen allemaal uitspoken. Soms hebben ze zelf ook grote problemen, hierdoor krijgen de kinderen niet de juiste aandacht die ze verdienen. ” 

Denk aan de toekomst 

De voorbije dagen heeft de lerares, samen met haar collega’s alles op alles gezet om haar leerlingen te behoeden voor misstappen. “Ook wij kregen signalen dat er via social media en telegram-groepen opgeroepen werd om te gaan rellen. Ongehoord en misselijkmakend. Geweld moet nooit een oplossing zijn. We hebben onze leerlingen bewust gemaakt van de gevaren én niet te vergeten de gevolgen voor de toekomst. Als je opgepakt wordt, krijg je een strafblad en laten we maar niet spreken over de financiële schade die ze op de relschoppers kunnen verhalen. We zijn bewust met ze in gesprek gegaan. Met sommige leerlingen heb ik in de avonduren nog contact gezocht via zoom. Soms met ingehouden adem, want wat als hij/zij toch besluit ongehoorzaam te zijn? Ik was een hele trotse ‘juf’ toen ik ze allemaal te spreken kreeg. Veilig thuis op de bank of op hun kamertje.” 

Niemand die voor de jongeren spreekt 

Ook Roy Hulst, Jeugdopbouwwerker van Trajekt riep ‘zijn’ jongeren op vooral niet de fout in te gaan. “Het zijn moeilijke tijden voor ons allemaal, maar zeker ook voor onze jeugd. Alle maatregelen en de lockdown, dat werkt natuurlijk niet heel erg motiverend. Daarnaast is er niemand die voor de jongeren van Nederland spreekt of voor ze opkomt. Bij de volwassenen is dit vaker wel het geval. Ik wil wel benadrukken dat wij als jongerenwerkers het geweld, vandalisme en plunderingen absoluut afkeuren.” 

Bij Trajekt riepen medewerkers de jongeren en hun ouders online op om verstandig te zijn en goed op (hun kinderen) te passen. “Ook onze projecten liggen nagenoeg stil door de maatregelen. Normaal krijgen we de groepen jongeren bij elkaar in een van onze jongerencentra. Dat is nu ook niet het geval. Dat bemoeilijkt het contact. Ik ben ook erg bang voor de nasleep van deze crisis. We zullen weer helemaal opnieuw moeten beginnen. Het vertrouwen weer moeten winnen”, aldus Roy. “Wij zijn de jongeren actief gaan benaderen, ook op straat. Onze lijnen met de scholen zijn heel kort. Ook is er veel contact met politie, handhaving en gemeente. We proberen er alles aan te doen om de jeugd hier doorheen te slepen. Maar het is ook absoluut niet makkelijk voor ze. Hoewel ik wil benadrukken dat de relschoppers echt niet alleen maar jeugdigen waren, ben ik wel ontzettend trots op de jongeren die, ondanks de groepsdruk, ervoor kozen niet mee te doen.” Lees ook