Hans Moleman
TIM-verslaggever 21 december 2019

Maastrichtse experts helpen Palestijnen met water

Waterbeheer kan in de Palestijnse gebieden nog een stuk beter. De Maastricht School of Management (MSM) gaan in 2020 helpen met trainingen gericht op slimmer samenwerken.

Experts van de MSM stappen in januari op het vliegtuig om de Palestijnen te helpen met het beheer van hun waterzaken. De Maastrichtse experts zijn Joris Stadhouders, professor Meine Pieter van Dijk, dr. Diederik de Boer en dr. Julius Gatune. Ze worden ter plaatse bijgestaan door dr. Suhail Sultan, die vertegenwoordiger is van de Maastrichtse managementopleiding in de Palestijnse gebieden.

Waterraad

Hun opdracht is training te geven aan stafpersoneel en bestuurders van de Palestijnse Waterraad, de Water Sector Regulatory Council (WSRC) en andere betrokkenen. De WSRC is een jonge instantie, die vijf jaar geleden in het kader van de nieuwe Palestijnse Waterwet werd opgericht om het beheer van de watervoorziening te verbeteren.

Doel van de Waterraad is ervoor te zorgen dat de vijf miljoen Palestijnen op de Westbank en in de Gazastrip water en waterzuivering van kwaliteit tegen een betaalbare prijs krijgen.

Digitaal

De nadruk in de training ligt op het bevorderen van de deskundigheid van de staf van de Waterraad en meer samenwerking tussen overheid, wetenschap en bedrijfsleven. Hiertoe wordt onder meer een digitaal platform voor Palestijnse waterinnovatie in het leven geroepen. Dat kan de samenwerking tussen de diverse spelers op het terrein stimuleren, en tot nieuwe en winstgevende oplossingen voor plaatselijke waterkwesties kunnen leiden, zo is de hoop.

De MSM breidt met de watertraining een al langer lopend trainingsprogramma voor de Palestijnse gebieden verder uit. Zo wordt vanuit Maastricht de ontwikkeling van vrouwelijk ondernemerschap bevorderd, als ook vrouwelijk talent op de Palestijnse universiteiten.

Greenport

Begin 2019 bezocht een delegatie van vier Palestijnse universiteiten Maastricht. Tien bestuurders van Al-Quds University, An-Najah National University, Palestine Technical University/Khadoorie and Hebron University maakten de trip in het kader van het Nederlandse Nuffic-project Palestinian Agricultural Academic Cooperation. Ze werden bijgepraat over hoe het het Limburgse provinciale investeringsfonds LIOF samenwerking hier stimuleert, en ze bezochten in Venlo Brightlands Greenport, de Citaverde opleiding, Hoeve Rosa en het Green Tech Lab van Fonteys hogeschool.

In mei was MSM-directeur Meinhard Gans in Ramallah om een overeenkomst te bezegelen tussen plaatselijk bedrijfsleven en hoger onderwijs over de eerste gezamenlijke Palestijnse masteropleiding Agribusiness. Het valt allemaal binnen een meerjarenproject van de Nuffic dat de Palestijnen toegang wil geven tot voldoende, veilig en voedzaam voedsel, en dat lokale boeren, ook de kleinere, in staat wil stellen beter te concurreren.

Orange

De Maastrichtse opleiding is al jaren over de hele wereld actief. Zo werkt ze mee aan het Orange Knowledge Programme, een op beter onderwijs in ontwikkelingslanden gericht fonds van 195 miljoen euro van de Nederlandse overheid. MSM is hiervoor in actief in Ethiopie, Colombia, Egypte, Rwanda, Sierra Leone en Oeganda.

In 2020 gaat Maanstrichtse managementonderwijsdeskundigen niet alleen aan de slag in de Palestijnse gebieden, maar ook in Peru en Mozambique. In Peru begint in maart een lesprogramma voor leiderschap in duurzame ontwikkeling. In Mozambique gaat het om een onderwijsproject dat erop gericht is de voedselproductie en -veiligheid op een hoger plan te brengen.

Meer lezen? https://www.msm.nl/consultancyLees ook