Maastrichts DJ-talent wellicht op weg naar wereldfaam

op 7 augustus 2018 door Stephan Van Appeven TIM-verslaggever

Wie weet treedt hij op korte termijn wel in de voetsporen van grote namen als Tiësto, Armin van Buuren, Afrojack of zijn stadsgenoten Lucas & Steve. Julian Kusters, in de muziekwereld bekend als Lennard Elliot, heeft een duidelijk doel voor ogen: succesvol worden als DJ/producer. Iedereen die deze droom in de wegstaat, moet wijken.

Het is wel duidelijk dat zijn leven grotendeels in het tekenstaat van muziek maken. Als de 19-jarige Julian Kusters zijn kamer showt, vallen vooral een gitaar en piano op. Maar Julian wijst naar zijn bureau, waar zijn laptop staat opgesteld. Eigenlijk vormt dat het hart van zijn huidige muzikale bestaan. Daarop zit hij een groot deel van de dag te werken aan zijn tracks. “Ik noem mijn kamer ook wel mijn kluizenaarshok. Ik zit er soms wel twaalf uren achter elkaar op een dag te knallen. Maar ook al ben ik niet op mijn kamer, eigenlijk ben ik er elke minuut van de dag mee bezig. Dan schiet je te binnen dat je dit nog kunt proberen, of dat nog moet aanpassen of die artiest eens moet vragen om samen te werken. Heel heftig, maar ik doe het met passie, want dit is echt mijn ding”, vertelt hij. Het lijkt misschien wel het klassieke voorbeeld van een wereldberoemde DJ die ook maar gewoon begonnen is op een kamer van vier bij vijf meter, met een laptop en wat gedownloade software om een begin te maken aan wat hopelijk een grote carrière is. Wereldberoemd is de naam Lennard Elliot nog niet, maar de Maastrichtenaar, die al een jaartje of vijf muziek produceert, hoopt die status ooit wel te bereiken met zijn creaties. En daarom is hij vooralsnog vooral aan het investeren geweest. “Ik wilde me vooral bezighouden met het produceren van goede platen. Daarom ben ik als DJ nog weinig in beeld geweest. DJ zijn kan iedereen, maar platen produceren is een andere wereld. Ik heb me naar buitenuit daarom ingehouden de afgelopen jaren. Nu is de tijd gekomen dat ik me ook als DJ ga laten zien tijdens feesten en in clubs.”

Views

Maar ondanks dat zijn zichtbaarheid qua optredens nog redelijk beperkt is gebleven, is Lennard Elliot toch al een naam die in de scene een aardig belletje doet rinkelen. Julian heeft met zijn DJ- alter ego al zo’n 400.000 mensen bereikt met zijn door hemzelf gereleasete nummers. Zijn meest recente track die hij uitbracht, Let me Go, had op YouTube na twee dagen al 80.000 views. Bovendien tekende Julian, die ook al op de steun van een schare fans kan rekenen, inmiddels bij een label. “Dat is ontstaan op een DJ- en producersbeurs. Daar kon je je nummers laten horen aan diverse labels die daar producers van feedback voorzagen. Uiteindelijk wilde het label 2-Dutch Music Group mij tekenen.” Vandaar dat Lennard Elliot nu via dit label zijn tracks de wereld in helpt. En met die nummers moet hij zich natuurlijk onderscheiden van andere DJ’s/producers. “Alle muziek is al eens gemaakt. Daarom moet je een eigen kenmerk hebben. Mensen zijn niet geïnteresseerd als je iets doet wat een Martin Garrix al gedaan heeft. Waarom zouden ze naar jouw muziek luisteren dan? Ik focus me vooral op akkoorden en melodieën in mijn creaties. Daarin kan ik me absoluut wel laten inspireren door anderen, maar de uiteindelijke productie moet vanuit jezelf komen. Ik ga nu vooral trance en commerciële muziek uitbrengen”, aldus Julian, die in Heugem bij zijn moeder woont en in Bunde bij zijn vader.

Lennard Elliot

Toen Julian tekende bij zijn label moest hij van artiestennaam veranderen. Voorheen ging hij als ‘Julian Caesar’ door het leven, maar 2-Dutch Music Group vond dat té macho. Weken gingen voorbij zonder dat Julian een passende en aansprekende nieuwe naam vond. Uiteindelijk kwam zijn vader met de verlossing: Lennard Elliot: vernoemd naar Julians grootouders Leonard en Elly. Julian twijfelde geen seconde, want zijn opa en oma waren juist de personen die hem door een rottijd heen trokken toen zijn vader (inmiddels genezen) aan kanker leed. En met die naam hoopt Julian, die na de zomer gaat studeren aan de Popacademie in Utrecht, dus groot te worden. Hij weet dat de concurrentie moordend is, want alleen al in Maastricht kent hij een aantal collega’s die net als hem dezelfde droom najagen. “Je hebt jongens die DJ’en wel leuk vinden en jongens waarvan het hun passie is. Die laatste groep is vooral gevaarlijk voor mij. Toch ga ik er alles aan doen om zover mogelijk te komen. Zolang ik mijn hele leven maar met muziek bezig kan zijn. Ik zou er ontzettend graag mijn brood uiteindelijk mee verdienen. Maar zoals gezegd, er zijn verschillende jongens die net als ik niet alleen nationaal maar ook internationaal willen doorbreken. Ik ga in ieder geval ervoor strijden en iedereen die mijn pad dwarsboomt, gooi ik er vanaf, want ik wil niet gestopt worden.”


Ontdek jouw buurt

Kies jouw buurt op de kaart

Laatste berichten