Stephan Van Appeven
TIM-verslaggever 31 maart 2020

Maastricht UMC+ zoekt dringend personeel voor extra opvanglocatie MECC

Het Maastricht UMC+ heeft een extra opvanglocatie voor coronapatiënten opgezet in het MECC. Hier komen patiënten te liggen die niet ziek genoeg zijn voor de intensive care, maar wel bepaalde basiszorg behoeven. Er staan 276 bedden klaar in de congreshal. Het ziekenhuis zoekt nu nog personeel voor deze tijdelijke voorziening.

Het Maastricht UMC+ werkt met man en macht om de opvanglocatie in gereedheid te brengen, zodat deze vanaf komende zaterdag operationeel is. Het ziekenhuis heeft daarvoor diverse professionals ingeschakeld. Databedrijf SPY zorgt er bijvoorbeeld voor dat er vanuit het MECC aansluiting is op het netwerk van het ziekenhuis. Het bedrijf MX legt de stroompunten aan en Collé Rental & Sales plaatst de kantoorunits. En dan zijn er nog de mensen die er moeten gaan werken. Die worden nog gezocht. “Je kunt wel 276 bedden hebben klaarstaan, als je de handjes niet hebt om mensen te verzorgen, heb je er nog niet veel aan”, stelt Nieky van Steenkiste van het ziekenhuis. “Het is geen vrijwilligerswerk, er staan arbeidsvoorwaarden en een beloning tegenover.” Mensen die worden aangenomen en nodig zijn in het ziekenhuis zelf, kunnen ook hier ingezet worden.

Disciplines

Er worden mensen gezocht in verschillende disciplines. Volgens Van Steenkiste is vooral de vraag naar medisch specialisten groot. Zowel professionals als studenten worden dringend verzocht zich te melden bij het MUMC+. De laagcomplexe, verpleegkundige zorg die uitgevoerd moet worden bestaat uit bijvoorbeeld het inbrengen van een infuus, het toedienen van zuurstof en medicatie en observatie. Basisverpleegkundigen, maar ook verpleegkundigen Intensive Care, Spoedeisende Hulp en Recovery zijn welkom, evenals mensen met een diploma Verzorgende IG. Zorgverleners waarbij de BIG-registratie, waarin staat aangegeven wat een zorgverlener wel en niet mag, is verlopen na 1 januari 2018, mogen zich toch melden. Ook de herregistratieplicht is tijdelijk opgeschort. “We leven in uitzonderlijke tijden”, verklaart het MUMC+. Ook mensen die nog een zorgopleiding volgen, en van wie de studies nu stilliggen, zijn van harte welkom. Afhankelijk van iemands kwalificaties en kwaliteiten wordt iemand ingezet op de beschikbare functie. Maar ook aan ondersteunend personeel is dringend behoefte. Het Maastricht UMC+ zoekt bijvoorbeeld een apothekersassistent, keukenhulp, schoonmaker, gastvrouw/heer, receptionist, administratief medewerker, logistiek medewerker en een interne postbezorger. Geïnteresseerden kunnen hier solliciteren. Van Steenkiste: “De zoektocht naar ondersteunend personeel loopt vooralsnog goed. We hopen dat zich nu ook wat meer medisch specialisten gaan melden.”

Onzeker

De extra opvanglocatie is overigens niet alleen beschikbaar voor patiënten van het Maastricht UMC+, maar ook voor mensen met corona uit het zuiden en het midden van Limburg. Ondanks dat het ziekenhuis met deze uitbreiding van capaciteit goed is voorbereid op een toestroom aan patiënten, hoopt men dat de bedden gewoon leeg blijven. “In het niet-gunstige scenario moeten we van het MECC gebruik gaan maken. Het is waarschijnlijk, maar niet zeker. Het is aan de andere kant tevens de vraag of we aan 276 bedden genoeg hebben om te antwoorden op de stroom aan patiënten die er misschien aankomt. Dit is nog allemaal koffiedik kijken”, besluit Van Steenkiste.Lees ook