Sandra Schols
TIM-verslaggever 26 november 2020

Maastricht steunt internationale campagne ‘Orange the World’

Een vlag met een krachtige boodschap, in oranje letters, werd woensdag gehesen bij het gemeentehuis in Maastricht. Elders in Nederland kleurde gebouwen oranje. Dit om aandacht te vragen voor vrouwen en meisjes die te maken krijgen met lichamelijk of seksueel geweld. Doel van de campagne is ‘awareness’ creëren én het melden van deze praktijken makkelijker te maken. UN Women wil met de campagne ‘Orange the World’ deze problematiek aanpakken. 

De buurvrouw, het meisje achter de kassa van de supermarkt, maar ook vrouwen in je naaste omgeving kunnen te maken hebben (gehad) of krijgen met geweld. Daarnaast heeft de corona-epidemie ervoor gezorgd dat geweld beter verborgen kan blijven. Dit maakt het voor slachtoffers soms uitzichtloos. “Geweld is in deze een breed begrip. Dit kan zijn fysiek geweld, structureel- en psychisch geweld, partner geweld of seksuele intimidatie”, legt Marije Cornelissen, Directeur UN Women Nederland uit. “Veel vrouwen die te maken krijgen met geweld, weten niet waar ze zich moeten melden. Het thema van de campagne ‘Orange the World’ is dit jaar dan ook; “Iedereen moet geweld kunnen melden, overal en altijd.”

Aandacht voor groeiend probleem

De gemeente Maastricht steunt het landelijke programma ‘Veilige Steden’ en zet zich samen met partners in de stad en uit de regio in om geweld tegen vrouwen te voorkomen. Onder meer door de regiovisie Geweld Hoort Nergens Thuis (geweld in afhankelijkheidsrelaties) die op 12 mei 2020 is vastgesteld. Een van de hoofddoelen van de regiovisie is zorgen dat slachtoffers eerder en beter in beeld komen. Dit thema sluit feilloos aan bij de campagne van ‘Orange the World.’ Op de website van de gemeente Maastricht quote men wethouder Anita Bastiaans van publieke gezondheidszorg: “Geweld tegen vrouwen, in welke vorm dan ook, is onacceptabel. Helaas komt het nog heel vaak voor. Schaamte en angst leiden er toe dat vrouwen nog te lang zwijgen, met alle gevolgen van dien. Neem iemand in vertrouwen, er is altijd hulp mogelijk. Heb je niemand in je eigen omgeving? Praat er dan over met een huisarts of neem contact op met het Centrum tegen seksueel geweld.”

Iedereen kan helpen

“In Nederland schort het nogal aan de aanpak”, aldus Marije Cornelissen. “Het is niet duidelijk waar dames die slachtoffer zijn geworden terecht kunnen. We moeten een meldpunt creëren dat vrouwen in staat stelt zichzelf, op een laagdrempelige manier, te melden. Om die reden zijn wij, samen met Zonta Nederland en de Unie van Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curaçao, een petitie gestart om de regering op te roepen laagdrempelig melden mogelijk te maken, voor iedere vrouw en ieder soort geweld.” Informatie die er te vinden is over dit thema is vaak niet duidelijk. Op de website www.geweldtegenvrouwenmelden.nl kan iedereen die wil, aandacht vragen voor deze problematiek. “Op de website vindt je, naast veel informatie rondom dit onderwerp, posters en flyers die je zelf kunt (laten) afdrukken. Door simpelweg de poster voor je raam te hangen creëer je al meer bewustwording rondom dit thema.” 

 

Foto’s Peggy Grotenhuis-ScholsLees ook