Hans Moleman
TIM-verslaggever 7 september 2019

Maastricht staat bol van bouwlust

De vakantie is voorbij, de bouwvakkers zijn weer aan de slag: Maastricht staat bol van de bouwlust. Zelden zag de stad zoveel hoge kranen draaien. Maar waar zijn de meer betaalbare woningen?

Het is een druk donderdagmiddag in het Werkhuis Maastricht Noord-Oost. Tientallen gegadigden zijn naar de President Rooseveltlaan gekomen om informatie te halen over de nieuwe woningen die hier in 2020 aan de Groene Loper zullen verrijzen.

Herenwoning

Laan van Bellevue fase 2A is de naam van het bouwproject. ‘Aan de oostzijde van het langste park van Maastricht, ontwikkelt Ballast Nedam Development hier 46 volledig gasloze stadswoningen en herenhuizen met ruime tuinen. Hét nieuwbouwproject van het Zuiden, gekenmerkt door hoogwaardige architectuur en duurzame oplossingen voor het wonen van de toekomst’, zo werven de makelaars.

Het gaat goed met de woningverkoop aan de Groene Loper. De eerste reeks woningen -Fase 1- is uitverkocht, en ook voor de tweede reeks die nu op de markt komt is volop belangstelling. De prijzen varieren van 315duizend euro voor een ‘stadswoning’ van 133 vierkante meter,  tot 610duizend euro voor een ‘herenwoning’ van 196 m2. Exclusief keukeninrichting.

Prijzig

In totaal bouwt Ballast Nedam de komende jaren langs de Groene Loper -de President Rooseveltlaan- meer dan duizend woningen en appartementen, het grootste woningbouwproject van de stad. Koop- en huurwoningen in het goedkopere segment zitten daar echter niet bij.

Dat is ook een manco van diverse andere nieuwbouwprojecten. Projecten in de binnenstad, zoals het Polverpark, zijn praktisch onbetaalbaar voor modale inkomens. En ook kleinere projecten in buitenwijken zijn prijzig, zoals de twee luxe appartementengebouwen die nu verrijzen aan de rand van De Heeg -met ondergronds parkeren en vrij uitzicht op het heuvelland richting Cadier en Keer.

Servatius

Om de hoek bij de Groene Loper, in Wittevrouwenveld, wordt wel gewerkt aan beter betaalbare huisvesting. Woningcorporatie Servatius laat in de Tillystraat en omgeving 87 nieuwbouwwoningen (appartementen en huizen) neerzetten, waarvan 67 in de sociale huur. Daarnaast krijgen zes oude woningen aan de Tillystraat een gevelrenovatie, waarna ze verkocht worden als kluswoningen. Slaagt die proef, dan komen nog eens elf woningen ervoor in aanmerking.

Aan de Scharnerweg, tussen Wittevrouwenveld en Scharn, kan nog een interessant project van de grond komen. Daar ligt de voormalige kazerne van de Koninklijke Marechaussee, die eigendom is van het Rijksvastgoedbedrijf. Dat onderzoekt nu samen met de gemeente Maastricht of het mogelijk is om dit pand in te zetten voor het programma ‘Skills in de Stad’.

Schaarste

Daarbij worden leegstaande gebouwen ingezet als leer-, werk- en woonplaats voor jongeren die zonder schooldiploma of door andere omstandigheden moeilijk een baan vinden en aan de zijlijn staan. Onlangs werd de buurt over het plan geconsulteerd. De ombouw van de kazerne gaat mogelijk in 2020 van start.

Maar het gaat steeds om bescheiden aantallen voor een stad van bijna 120duizend inwoners. Schaarste aan goedkopere (koop)woningen krijgt al enige tijd aandacht in de gemeenteraad. Zo vroeg raadslid Ariane Schut van de SP verantwoordelijk wethouder Heijnen onlangs of er aanwijzingen zijn dat investeerders die panden zoeken om te verhuren aan studenten hoger bieden op goedkopere huizen, waardoor starters van de woningmarkt worden gedrukt.

 Lees ook