Hans Moleman
TIM-verslaggever 9 november 2019

Maastricht krijgt een van de beste asielcentra van Nederland

Bij de Noorderbrug wordt al ruim een half jaar hard gewerkt aan het nieuwe asielzoekerscentrum van Maastricht. Het wordt niet alleen het grootste AZC van Limburg, maar ook een van de beste van het land: met verbinding, uitzicht en vloerverwarming.

De nieuwe opvanglocatie aan de François de Veijestraat, vlakbij de Maas, de Mediamarkt en de Aldi, zal in het voorjaar van 2020 in gebruik kunnen worden genomen, zo is de verwachting. Dat komt de landelijke organisatie voor de opvang van asielzoekers, het COA, goed uit: volgend jaar verwacht men zo’n vijfduizend nieuwe opvangplekken nodig te hebben voor asielzoekers.

Krapte

Dat komt vooral door de krapte op de woningmarkt. Er wonen nu ruim 26.500 asielzoekers in Nederlandse opvangcentra, iets minder dan vorig jaar. Zo’n 5.500 bewoners die al verblijfsvergunningen hebben gekregen kunnen de opvang niet verlaten omdat gemeenten geen vervangende woonruimte hebben vanwege een tekort aan geschikte sociale huurwoningen.

De laatste maanden stijgt daarnaast het aantal aanvragen voor asiel ook weer licht, voornamelijk door een groter aantal Syrische asielzoekers en nareizigers. Bewoners van azc’s moeten verder steeds langer wachten tot de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND klaar is met hun aanvraag.

PLEM

Volgens de jongste nieuwsbrief van het COA in Maastricht biedt het nieuwe opvangcentrum plaats aan maximaal 650 mensen. Het COA kocht het gebouw, het voormalige kantoor van de PLEM, de Provinciale Limburgse Elektriciteits-Maatschappij, drie jaar geleden van de gemeente Maastricht. Het zal zeker tot 2037 als vaste opvanglocatie voor asielzoekers in de Limburgse hoofdstad fungeren.

Renovatie

Het PLEM-kantoor, een markant gebouw uit de jaren zestig dat tot gemeentelijk monument is verklaard, wordt nu door bouwbedrijf BAM  gerenoveerd en verduurzaamd. In het bestaande gebouw komen 45 wooneenheden en gemeenschappelijke ruimten zoals was- en droogruimten, kantoren en een recreatieruimte. Het gebouw bestaat uit zeven lagen, van het souterrain tot aan de vijfde verdieping.

In het souterrain worden wooneenheden gemaakt met een badkamer en keuken. Op de begane grond komen kantoren, leslokalen en een kinderspeelzaal. Op de eerste tot en met de derde verdieping worden wooneenheden met een badkamer en keuken gerealiseerd en op deze verdieping komen een aantal ruimten om de was te doen. Op de vierde verdieping worden eveneens wooneenheden met badkamer en keuken gemaakt en wordt de recreatieruimte opgeknapt. De hoogste verdieping is gereserveerd voor kantoorruimte.

Verwarming

Voor de renovatie is het PLEM-kantoor vrijwel helemaal gestript. De cementvloeren zijn op alle verdiepingen verwijderd voor het aanleggen van vloerverwarming, waarna nieuwe cementen dekvloeren zijn aangebracht. Verder zijn er nieuwe stelkozijnen en gevelstucwerk en worden de verdiepingen nieuw ingedeeld met binnenwanden.

Aan achterkant, tegenover de Aldi, zijn vijf extra woonblokken met 38 wooneenheden toegevoegd, rond een binnenplaats. Deze nieuwbouw is drielaags met op de begane grond woonkamers en keukens, op de eerste verdieping slaapkamers, een badkamer en wc en op de tweede verdieping ook slaapkamers.

Verbinding

Het gaat niet alleen om het gebouw, zei wethouder Mara de Graaf van Zorg, Welzijn, Gezondheid en Diversiteit bij het begin van de bouw in april: “De andere opvanglocaties hebben aangetoond dat er goede verbindingen ontstaan met initiatiefnemers en organisaties in de stad, zodat inwoners van opvanglocatie en Maastrichtenaren veel voor elkaar kunnen betekenen. Het is mijn ambitie om dat ook op deze locatie voor elkaar te krijgen.”

Het COA heeft expliciet voor de gemeente Maastricht gekozen als grote gemeente binnen de provincie Limburg en daarmee als kernlocatie voor de hele provincie. ‘Doordat we centraal in de stad zitten, zijn er goede mogelijkheden voor wederzijdse uitwisseling: bewoners zitten dicht bij verschillende voorzieningen en kunnen daardoor goed integreren in de samenleving. De internationale oriëntatie van Maastricht maakt ook dat onze bewoners zich hier thuis voelen’, meldt het COA in zijn nieuwsbrief.

Parkweg

Met het nieuwe vaste AZC komt een einde aan de reeks van tijdelijke locaties die Maastricht sinds november 2014 benutte. De opvang in de voormalige gevangenis Overmaze in Limmel werd in september 2017 gesloten, de ‘satelliet’-opvanglocatie in Malberg in mei 2018. Momenteel is er nog een opvanglocatie op de Parkweg.

Per april 2019 werden in AZC Maastricht ruim 150 mensen van 15 nationaliteiten opgevangen, onder wie 58 kinderen. De meesten komen uit Syrië, Eritrea en Irak.

Contact

Wie vragen of opmerkingen heeft met betrekking tot het nieuwe AZC kan contact opnemen met het COA via het telefoonnummer 088 715 3700, of een e-mail sturen naar azcmaastricht@coa.nl. Het telefoonnummer is tijdens kantooruren bereikbaar.Lees ook