Redactie
9 april 2020

“Maastricht is de meest ideale Nederlandse woonstad voor ons”

De Syrische Shahira Safadi (25) kwam in november 2015 als vluchteling in Nederland aan. In Aleppo zou ze eigenlijk aan een universitaire studie scheikunde beginnen, maar de oorlog besliste anders. Inmiddels heeft ze hier in Maastricht een nieuw leven opgebouwd met haar Tunesische man Mohamed Chakroun (35) en hun dochtertje Rozana. Naast het stichten van een eigen gezin, investeren ze volop in de kennis van de Nederlandse taal, liepen ze beiden stage, heeft Mohamed betaald werk gevonden en is hun ambitie om als zelfstandig ondernemers aan de slag te gaan. Een ondernemingsplan is al ver in de maak.

“Maastricht is zo verschillend van de andere Nederlandse steden. Het ligt in een prachtige en groene omgeving en heeft een rijke historie die nog overal zichtbaar is. Je vindt er alles wat je nodig hebt op loop- of fietsafstand”, vertelt het enthousiaste koppel uit Malpertuis. “Maastricht geeft ons het gevoel van een groot dorp zonder de stadse stress van bijvoorbeeld Amsterdam en Den Haag. Ook de ligging vlakbij België en Duitsland en de multiculturele Maastrichtse bevolkingssamenstelling vinden we heel aantrekkelijk.” Eenmaal gesetteld in Maastricht kreeg Mohamed al snel een stageplek bij Zuyd Hogeschool als docent-assistent Fotografie en Video bij de studierichting Multimedia Design & Technology. Mohamed: “In dat schooljaar sloot ik leuke vriendschappen met enkele studenten en collega’s. En ook de aanwezigheid van Shahira’s familie, die al in Maastricht woont, maakt deze stad voor ons tot de meest ideale woonplaats van Nederland.”

Nederlands oefenen

Shahira heeft inmiddels haar inburgeringsexamen gehaald, Mohamed volgt de inburgeringstraining nu online vanwege de zorg voor Rozana. Om snel Nederlands te leren liepen ze beiden (voor de coronacrisis) stage bij tosti- en koffiebar Grenzeloos aan de Boschstraat. Jonge statushouders kunnen hier tijdens hun inburgering een leerwerktraject aangaan om zo praktische werkervaring op te doen, de Nederlandse taal te oefenen en vaardigheden te leren die hen helpen sneller een passende baan te vinden. “Shahira verbeterde daar in twee maanden tijd haar Nederlands enorm,” verduidelijkt Mohamed. “Daarom ben ik daar ook gaan werken. Daarnaast ben ik bezorger bij een sushirestaurant waardoor ik met veel Maastrichtenaren in contact kom en wel Nederlands moet praten. En met de mensen die we hier ontmoeten proberen we contact te houden. Mede hierdoor gaat mijn Nederlands met sprongen vooruit.”

Eigen bedrijf

Juist een goede beheersing van de taal is belangrijk. Helemaal omdat Mohamed een eigen bedrijf wil starten. In Tunesië was hij zelfstandig ondernemer en werkte hij als fotograaf en videomaker. Een van zijn opdrachten was het filmen van operaties. Zijn video’s werden door studenten geneeskunde voor leerdoeleinden gebruikt. “De afgelopen weken heb ik zelf een ondernemingsplan geschreven. Zodra mijn Nederlands goed genoeg is, mag ik met mijn eigen bedrijf starten. Ik wil namelijk zo snel mogelijk van mijn uitkering af en op eigen benen staan.” Ambitieus is hij ook. Hij wil graag een Virtual Tour Company beginnen; eerst Maastricht in beeld brengen, dan Limburg en daarna heel Nederland of zelfs Europa. Net als met Google Street View waar je straten in 360 graden kunt bekijken, kunnen bedrijven en instellingen met zijn opnames straks eenvoudig hun gebouwen van binnen tonen. “Denk dan bijvoorbeeld aan musea, universiteiten, ziekenhuizen, hotels, bars en restaurants. Iedereen kan dan van waar dan ook ter wereld virtueel een toertje door de gebouwen maken. Een goed voorbeeld van waar deze opnames hun meerwaarde tonen, zijn verzorgingshuizen. Door de lange wachtlijsten moet een potentiële bewoner en zijn familie soms drie maanden of nog langer wachten voordat ze zelf binnen een kijkje kunnen nemen. Met een virtuele tour kan dat meteen. Dat is dus een win-winsituatie voor iedereen.”

Grootste droom

Vlak voor haar vlucht uit Aleppo rondde Shahira haar middelbare school succesvol af en was ze van plan een universitaire studie scheikunde te gaan doen. De oorlog in haar vaderland zette daar een streep door. “Ik heb mijn doelen nu aangepast. Doordat ik nu moeder ben, wil ik niet eerst vier jaar of langer moeten studeren voordat ik kan gaan werken. Ik denk nu aan een opleiding webdesign of grafisch ontwerp zodat ik met Mohamed samen kan werken. Mijn grootste droom is om op hoog niveau Syrisch te koken in mijn eigen restaurant. Dan niet de typische Syrische gerechten die je hier wel meer aantreft, maar echt verfijnd. Vóór de coronacrisis hielp ik mijn broertje een foodtruck te beginnen, maar die plannen staan nu in de koelkast. We hebben nu alle tijd om thuis lekker te koken en te studeren voor het inburgeringsexamen en het theorie-examen voor mijn rijbewijs.” Shahira en Mohamed krijgen veel steun van Vera, hun coach van Sociale Zaken van de gemeente Maastricht. “Zij heeft ons onder andere geholpen om het Tunesisch diploma van Mohamed te valideren, ze regelde de stageplekken bij Grenzeloos voor ons, leest mee met het businessplan van Mohamed en helpt mij met het kiezen van een passende studie”, geeft Shahira aan. “We zijn heel erg blij met haar. Ze is meer dan alleen een coach voor ons.”Lees ook