Algemene redactie
7 oktober 2019

Maastricht in het teken van veiligheid

Maastricht staat deze week in het teken van veiligheid. De landelijke Week van de Veiligheid wordt namelijk ook in onze stad ingevuld. De gemeente Maastricht doet dat samen met haar partners door bijeenkomsten te houden voor onder andere bewoners, scholen, ondernemers en bezoekers.

De aftrap van de week van de veiligheid was zondag in de binnenstad tijdens het wielerbelevingsevenement Tour de Dumoulin op zondag 6 oktober. Tijdens dit werd de aandacht gevestigd op de fiets in de binnenstad en het tegengaan van fietsendiefstal. Er werd ook aandacht besteed aan andere thema’s die bijdragen aan een veilige binnenstad, bijvoorbeeld de aanpak van zakkenrollerij, voorkomen van auto-inbraak en het tegengaan van minderjarig drankgebruik.

De gemeente Maastricht, team handhaving, plaagdierbestrijding, politie, brandweer en Trajekt gaan tijdens de week van de veiligheid vier buurten in om met bewoners in gesprek te gaan over een veilige buurt. Bewoners krijgen ook handige informatie en tips over wat ze zelf kunnen doen om hun spullen, woning en buurt veilig te houden. Daarnaast halen de organisaties signalen op over wat er speelt in de buurt en over hoe veilig bewoners zich er voelen. Zo is er een ideeënbus waar bewoners hun ideeën voor een (nog) veiligere buurt kunnen achterlaten en kunnen mensen hun zegje doen bij de Wawwelbox. Er worden tijdens de veiligheidsmarkten leuke gadgets uitgedeeld en voor iedereen staat er een stukje vlaai en een kopje koffie klaar. Bewoners van alle buurten zijn welkom.

De bijeenkomsten vinden plaats op de volgende locaties en data:

Limmel, plein bij kerk, Dolmansstraat    dinsdag 8 oktober,       13.00 u – 17.00 u

Pottenberg, winkelcentrum, Terra Cottaplein    woensdag 9 oktober,    13.00 u – 17.00 u

Nazareth, winkelcentrum, Kasteel Schaloenstraat           donderdag 10 oktober, 13.00 u – 17.00 u

Wittevrouwenveld, winkelcentrum Voltastraat vrijdag 11 oktober,        13.00 u – 17.00 u

Jongeren komen steeds vaker in aanraking met thema’s als alcohol, drugs en seksuele intimidatie. Gedurende de week van de veiligheid gaan gemeente Maastricht, team handhaving, politie, GGD, Mondriaan en Halt samen langs op vijf middelbare scholen in Maastricht. De organisaties gaan met leerlingen, docenten en ouders in gesprek over diverse thema’s en bieden informatie aan voor preventie. Op 8 oktober houden Samenwerkende Industrieterreinen Maastricht e.o., Platform Veilig Ondernemen Limburg, Rabobank, Interpolis, Intergarde, gemeenten Maastricht, Eijsden-Margraten en Beek een gratis bijeenkomst bij Rabobank Maastricht voor ondernemers, om ze bewust te maken van cybercrime, brandveiligheid en collectieve beveiliging op de bedrijventerreinen.Lees ook