Jenneke van Genechten
TIM-verslaggever 25 maart 2021

Maastricht Hiking: met zijn allen aan de wandel

Het afgelopen jaar lijkt het wel alsof iedereen heeft ontdekt hoe heerlijk wandelen is. Geen wonder: niet alleen is wandelen een activiteit die ook in coronatijd nog prima kan; het is ook goed voor je weerstand, tegen de coronakilo’s en om eens een andere omgeving te zien. In je eentje wandelen is leuk, maar het is nog leuker om deze hobby te delen met gezellige medewandelaars. Weet je niet waar je die vindt, kijk dan eens op de Facebookgroep Maastricht Hiking.

Wetenschapper Eline Schmeets (32) uit Wyckerpoort is al van jongs af aan een wandelfanaat. “Toen mijn broertje en ik nog jong waren, gingen onze ouders ieder weekend met ons naar de Ardennen. Onze honden vonden het daar ook heerlijk. Toen ik op mezelf ging wonen, wandelde ik ook wel eens met studiegenoten of met mijn vriend.” De volgende stap voelde logisch: een community waarin wandelaars uit de regio elkaar kunnen vinden om samen op pad te gaan. Sinds de oprichting van de Facebookgroep Maastricht Hiking is het aantal wandelmaatjes van Eline spectaculair gegroeid.

Nieuwe ontmoetingen

Het sociale aspect van wandelen is voor de leden van Maastricht Hiking erg belangrijk. “Wandelen is een geweldige manier om nieuwe mensen te leren kennen,” zegt Eline, die zelf een van haar beste vriendinnen heeft ontmoet via Maastricht Hiking. “Als je samen een rondje van acht kilometer loopt, dan heb je alle tijd om op een ongedwongen manier een praatje met de anderen te maken. Vooral voor de internationale studentengemeenschap is het fijn om nieuwe mensen te ontmoeten. Nog leuker wordt het wanneer studenten op pad gaan met Maastrichtenaren!”

“Voor de internationale studentengemeenschap is het fijn om nieuwe mensen te ontmoeten tijdens het wandelen”

Bont gezelschap

Al op de eerste dag groeide de prille Facebookgroep uit tot een club van tachtig mensen. Het is een bont gezelschap: mannen en vrouwen, van allerlei leeftijden en verschillende achtergronden. In zo’n gevarieerd gezelschap is onderling respect essentieel. “Wat Maastricht Hiking uniek maakt, is het gevoel van veiligheid. We gaan serieus om met meldingen van ongewenst gedrag en spreken elkaar daar op een nette manier op aan.” Door deze maatregelen is Maastricht Hiking echt een groep van en voor de leden geworden, waarin de wandelaars zelf bepalen wat er gebeurt. “Een aantal leden is erg actief, onder wie Remco Vaessen, die nu zelfs mede-eigenaar van de groep is. Vóór de pandemie gingen er ieder weekend wel een paar auto’s van ons richting de Ardennen.”

Kleinere groepjes binnen de grenzen

Tot Elines verbazing heeft de coronapandemie niet tot een enorme toename van leden geleid. “Misschien omdat we normaal gesproken in groepjes wandelen, en nu nog maar met een beperkt aantal mensen op pad mogen. Om het veilig te houden, stimuleren we mensen nu om slechts met zijn tweeën op pad te gaan. Jammer, maar er zit even niets anders op.” De pandemie heeft ook invloed op de routekeuze. Waar Maastricht Hiking eerst graag op verkenning ging in België of Duitsland, daar wandelt de groep nu vooral binnen de landsgrenzen. “We vinden het tenslotte zelf ook onprettig als te veel mensen uit België en Duitsland van onze bossen komen genieten. Wanneer dit achter de rug is, gaan we echter graag weer naar de buren voor een wandeling en een biertje.”

Uitdaging? Neem een zak mee

Eline benadrukt dat wandelen binnen de grenzen absoluut geen beperking is. Als je in Maastricht woont, dan hoef je niet ver te reizen om in een mooi gebied te belanden. “Het is ontzettend bijzonder dat we qua natuur zo veel diversiteit zo dicht in de buurt hebben. De prachtige natuur omarmt de stad.” Voor wandelaars die toch op zoek zijn naar wat meer afwisseling of uitdaging onderweg, heeft Eline nog een goede tip: “Neem eens een zak mee om onderweg afval te verzamelen. In Zweden hebben ze hier zelfs een term voor: plogging.”Lees ook