Hans Moleman
TIM-verslaggever 24 mei 2020

Maastricht helpt Niger tegen corona

Maastrichtenaren zijn wereldwijd actief, ook in coronatijd. Abakoula Argalaless uit Scharn helpt dorpen in Niger in de strijd tegen het Covid-virus.

Tien watertanks, 50 dozen zeep, 60 dozen handschoenen, 25 dozen ontsmettingsgel, 50 dozen papier doekjes en 60 dozen mondkapjes -en dat alles maal dertien: zie daar wat een Maastrichtse hulpactie al heeft opgeleverd voor een reeks dorpen in het midden van de Sahel van Niger.

Vrijwilliger

De drijvende kracht achter de hulp is Abakoula Argalaless, die al vele jaren met vrouw en kinderen in Scharn woont en werkt bij een bedrijf in Amby. Hij is een nieuwe Maastrichtenaar die het sociale ondernemerschap in de haarvaten heeft zitten.

In 2017 werd Argalaless verkozen tot vrijwilliger van het jaar van de gemeente Maastricht, onder meer omdat hij al jaren  geld inzamelt voor de ontwikkeling van de regio in Niger waar hij vandaan komt, en waar hij nog steeds veel familie heeft. Voor dit hulpwerk heeft hij de stichting Aman-Iman (Water is Leven) opgericht.

Reserve

Aan het begin van de coronatijd, enkele maanden terug, kreeg de Maastrichtenaar uit Niger het verzoek om te helpen met basismiddelen tegen het virus, zoals eenvoudige watertanks, zeep en papieren doekjes. Hij besloot snel het reservegeld van zijn stichting hiervoor in te zetten.

Daarmee kon de lokale Nigerese hulporganisatie Idela, waarmee hij al langer samenwerkt, meteen de benodigde spullen aanschaffen. In april kon Argalaless melden dat de 13 beoogde dorpen worden voorzien van watertanks, zeep, desinfecterende gel, doekjes en mondkapjes voor de kliniek en de meest kwetsbare mensen in de streek.

Levensbehoefte

“Maar dat is niet voldoende”, tekent de voorzitter van hulpstichting Aman-Iman aan. “De mensen worden nu bedreigd in hun eerste levensbehoeften. Voedselprijzen reizen de pan uit. Voedselschaarste neemt enorm toe door de maatregelen die de overheid neemt”.

“Plattelandsgemeenschappen waren al moeilijk bereikbaar, maar op dit moment helemaal omdat de economie bijna tot stilstand is gekomen. In Niger staat ook het regenseizoen weer voor de deur. De dorpen zijn dan vaak helemaal niet meer bereikbaar.”

Suikerfeest

De Maastrichtse weldoener heeft daarom samen met Idela een breder hulpprojectplan ingediend bij Wilde Ganzen, dat onlangs werd goedgekeurd. WG gaat nu de helft betalen, en de verwachting is dat ook het Maastrichtse Elisabeth Strouvenfonds een bijdrage kan leveren.

“Maar wij zijn er nog niet”, meldt Argalaless. Hij zoekt nog duizenden euro’s. “Wij zouden zeer geholpen zijn met alle steun die wij kunnen ontvangen. Het zou ook geweldig zijn wanneer wij op het einde van de Ramadan (23 mei) al een start kunnen maken. Het Eid-al-Fitr (Suikferfeest) 2020 zou dan een speciale betekenis krijgen.”

Levensader

Niger is een land van twintig miljoen inwoners, die overwegend moslim zijn. Ze wonen in een gebied even groot als Frankrijk, Duitsland en Italie samen. Niger ligt ingeklemd tussen Algerije, Libie, Tsjaad, Nigeria, Benin, Burkina Faso en Mali.

De voormalige Franse kolonie staat te boek als een van de armste landen ter wereld. De meeste Nigerezen wonen in het tropische zuiden bij de levensader van het land, de Niger-rivier. Het even uitgestrekte als lege noorden en midden van Niger worden gedomineerd door woestijnachtig landschap.

Uranium

Het grootste deel van de bevolking werkt in de overlevingslandbouw. Pinda’s, katoen en vlees zijn exportprodukten, maar veruit de belangrijkste uitvoer is uraniumerts, dat vooral naar de kernenergiesector in Frankrijk en China gaat.

Meer weten over de hulp uit Maastricht aan Niger?
https://www.aman-iman.nl/
Daar is ook het rekeningnummer te vinden van het hulpproject.

 Lees ook