Stephan Van Appeven
TIM-verslaggever 28 januari 2020

Maastricht heeft nu eigen carnavalsposter

Dinsdagavond vond de presentatie plaats van de officiële Maastrichtse carnavalsposter. In Centre Céramique werd het werk van kunstenaar Famke Rousseau voor het eerst getoond aan een handvol genodigden. De prent is vanaf vandaag op A1- en A2-formaat gratis te krijgen op diverse adressen in de stad.

In navolging van bijvoorbeeld een jaarlijkse provinciale vastelaovendsposter, heeft Maastricht nu ook een eigen officiële carnavalsprent. De poster is een creatie uitgegeven door stadsomroep RTV Maastricht. Directeur Francois Lenaerts kwam op het idee. “Ik liep vorig jaar door Valkenburg en stuitte daar op de Valkenburgse carnavalsposter. Ik vroeg me direct af waarom Maastricht, door stadsgenoten toch wel gezien als het epicentrum van carnaval, niet jaarlijks ook zoiets uitbrengt.” Naast dat de poster wellicht in diverse huishoudens als extra carnavalsversiering gaat dienen, hoopt Lenaerts er meer mee te bereiken dan alleen dat. “Zo’n poster is een uiting dat mensen het feest vieren. Het draagt tevens bij aan de identiteit van de stad en een samenhorigheidsgevoel. Het is een kunstzinnige expressie die bijdraagt aan de continuïteit van onze cultuur.” Zover Lenaerts weet, is het de eerste officiële carnavalsposter van de stad. “Er zijn wel eerder posters uitgebracht. Die hadden bijvoorbeeld een thema, meegegeven door de gemeente of politie. Bijvoorbeeld attenderingsposters over het niet kapot maken van glazen tijdens carnaval. De poster die RTV Maastricht uitgeeft, is echter de eerste officiële van de stad, zeker qua omvang.”

Famke Rousseau

Kunstenares Famke Rousseau, met een atelier in de Rechtstraat, werd benaderd om de poster te ontwerpen. Ze voelde zich vereerd met het verzoek. Lenaerts: “Ik vroeg haar: kun je het gevoel van carnaval vastleggen in één uiting? Daarmee is Famke, één van de Maastrichtse toptalenten op kunstgebied, aan de slag gegaan.” Famke schildert al de nodige jaartjes carnavalsfoto’s na, dus heeft al ervaring in deze hoek. Al is het uiteindelijke resultaat van de poster, waarop een vierende menigte op het Vrijthof te zien is, dan weer geen nageschilderde foto. Ze vertelt: “Het zijn wel bestaande beelden van foto’s die ik heb verzameld. Ik heb echter zoveel foto’s ter inspiratie gecombineerd en daarbij zoveel veranderd, bijvoorbeeld qua kleur, dat het iets volledig nieuws is geworden.” Hetgeen te zien op de poster speelt zich dus af op Maastrichts bekendste plein. “Carnaval moet je pakken zoals je het ziet en voelt. Er zit niet veel meer achter dan een gevoel. Als je een Maastrichtse poster ontwerpt, dan kom je al gauw uit op het Vrijthof. Ik hoop dat iedereen zich in deze tekening herkent.”

Het origineel

Er zijn in totaal 3500 carnavalsposters gedrukt. 1000 op A1-formaat, de rest op A2. Deze zijn op tien verschillende plekken te krijgen, bijvoorbeeld in Centre Céramique, Boekhandel Dominicanen en een handvol Primera-vestigingen in de stad. Maar er is ook nog het origineel, het schilderij van Famke. Dat zal per opbod worden verkocht. De opbrengst ervan schenkt RTV Maastricht aan het goede doel, namelijk Aktie68. Dit is de organisatie die Hand oan Hand, Ping Ping organiseert, een carnavalsavond voor mensen met een beperking. Via de website van RTV Maastricht kan er geboden worden op het schilderij. Als dit initiatief een succes blijkt en in vele straten de poster voor de ruit hangt, verwacht Lenaerts dat het een jaarlijks terugkerend iets kan worden. “Ik hoop dat we hier op kantoor over een paar jaar een hele rits aan posters hebben hangen van door de jaren heen.”Lees ook