Karin Somers
TIM-verslaggever 8 november 2018

Maastricht heeft een verhaal te vertellen

In de donkere novemberdagen luisteren naar verhalen. Niet voor de allerkleinsten, maar voor volwassenen. Dat kan tijdens het eerste stedelijke verhalenvertelfestival l‘Art pour Elkaar van Bureau Europa. Ontwerpers, architecten en kunstenaars vertellen over hun werk. En ze zijn benieuwd naar de reactie van de bezoeker. Samen vertellen zij het verhaal van de stad.

Verhalen van de maker, verhalen van de bezoeker

Of het nu een kunstwerk is, een bijzonder gebouw of een gedicht. De maker heeft er een bepaalde betekenis in gelegd. “Een betekenis die wij misschien niet altijd direct zien”, stelt Saskia van Stein, directeur van Bureau Europa en samen met Joep Vossebeld curator van het culturele festival. “Tijdens l’Art pour Elkaar krijgt de maker de kans om over die betekenis te vertellen. Tegelijkertijd roept een werk een verhaal op bij de bezoeker. Maar soms zijn mensen daar wat onzeker over. Ze zijn op zoek naar bevestiging. Door het verhaal van de maker te horen, ga je misschien meer vertrouwen op wat je zelf ziet. Of kun je reageren op de ander. Naar die interactie zijn we op zoek.”

Podium

Het idee is ontstaan door een oproep van de gemeente Maastricht. Zij was op zoek naar een manier om beeldende kunst op een laagdrempelige manier meer voor het voetlicht te brengen. “Hier hebben wij toen gehoor aan gegeven. Bij een eerder project hadden we namelijk gemerkt dat kunstenaars, designers, makers graag hun verhaal willen doen, maar daar niet altijd een podium voor hebben. Nu kunnen ze, vanuit hun studio of atelier, dit verhaal vertellen.” De naam l’Art pour Elkaar is een variant van de term l’art pour l’art. Het idee dat kunst alleen maar een intrinsiek doel heeft. Kunst bestaat omwille van de kunst zelf. “Wij willen kunst juist democratiseren, van iedereen maken en mensen met elkaar verbinden. De grote verhalen zijn tegenwoordig allemaal verdwenen. Laten we daar nieuwe verhalen voor in de plaats zetten. Daarnaast is de titel een kwinkslag naar de Franse roots van Maastricht.”

Aan de wandel

Op 10 en 11 november kunnen geïnteresseerden met een culturele ambassadeur vanuit Bureau Europa wandelen langs verschillende plekken waar verhalen worden verteld. Op het lijstje staan onder anderen actrice Romy Roelofsen en botanist Stefan Cools. “Voor die laatste rondleiding moeten mensen zich snel opgeven. Stefan geeft een wandeling gericht op natuur en daardoor is er plek voor maar 10 mensen.” In Bureau Europa zijn komend weekend eveneens verschillende werken en performances te zien. Hou vooral het dak in de gaten. Saskia kijkt zelf erg uit naar het project van cmunz artists. “Onder de noemer ‘Monument for a future war’ willen zij de oorlogsmonumenten in Aken, Luik en Maastricht met elkaar in verbinding brengen.” Tijdens l’Art pour Elkaar krijgen bezoekers hier een voorproefje van bij Bureau Europa.

Het verhaal van de stad

“Ik hoop dat mensen door het festival anders naar hun omgeving gaan kijken. De stad heeft zelf namelijk ook een verhaal. Architecten denken met hun ontwerpen na over hoe ze de samenleving vorm geven. Pleintjes zijn niet alleen maar stenen, maar zorgen voor ontmoetingen. Het zijn verscholen provocaties. Door die verhalen te horen, beleef je de stad anders, voel je geborgenheid, trots. En hopelijk nog meer thuis.”

Meer informatie is te lezen op de website van l’Art pour Elkaar.
Er zijn geen kosten aan verbonden.

 

Foto’s: Moniek WegdamLees ook