Karin Somers
TIM-verslaggever 14 februari 2019

P(r)uikwerk!

Wist je dat een pruik met de hand haartje voor haartje wordt geknoopt? Dat de tulen onderlaag een montuur heet? En dat gedoneerd haar uit Azië goedkoper is dan haar uit het Westen? Minouk Gerits is pruikenreparateur en neemt ons mee in de wereld van de periwigs.

Periwigs
In haar atelier in de Witte Boog in Boscherveld staan enkele  pruikenbollen met pruiken erop. “Deze ben ik momenteel aan het repareren”, vertelt Minouk. Ze laat de onderkant van de pruik zien. De siliconen binnenkant is langzaam aan het afbrokkelen. “Dat komt door de klemmetjes waarmee het wordt vastgezet. Ik heb er nu een nieuw stukje siliconen aan vastgezet.” In april 2018 is de Maastrichtse begonnen met haar eigen bedrijf: MGPeriwigs. “De naam is een combinatie van mijn initialen en het oud-Engelse woord voor pruik: periwig. Dit komt van het Franse perruque. Uiteindelijk werd het afgekort naar het Engelse wig. En ik vond het wel een whimsical woord!”

In de leer bij Het Pruykenhuys
Op een andere  pruikenbol staat de eerste pruik die Minouk maakte tijdens haar opleiding ‘Pruiken maken’ bij Sylvie Takke van Atelier Het Pruykenhuys in Rijsbergen. “Tien jaar geleden heb ik toerisme & events gestudeerd. Ik wilde de volgende Jan Smeets worden”, lacht ze. “Maar in de jaren die volgden heb ik wel zo’n 20 baantjes gehad. Zelden in mijn vakgebied. Ik had het helemaal gehad met dat moderne flexwerken.” Ze zocht iets creatiefs, maar miste de leermeester-gezel opleidingen in Nederland. “Totdat ik het Ambachtshuis Brabant vond. Via hen kwam ik terecht bij Sylvie.” Daar leerde ze het vak. In het begin sloegen de twijfels toe. “Kan ik dit wel? Ik heb amper het geduld om te breien en pruiken maak je echt haartje voor haartje.” Maar de opleiding blijkt een schot in de roos. In maart 2018 haalde Minouk haar certificaat.

Uren en uren werk
Dat pruiken repareren en maken een ambacht is, blijkt wel uit de vele uren die er in gaan zitten. “Over mijn eerste pruik heb ik 100 uur gedaan. Je moet een mal maken van het hoofd. Dat zet je vast op een  pruikenbol. Dan bepaal je de haarlijn, de scheiding, welke richting het haar op moet. Bij de kruin en de achterkant kun je met maximaal vijf haren tegelijk knopen, maar bij de haarlijn van het voorhoofd gaat het echt haartje voor haartje. Mijn lerares kan dit trouwens in 50 uur.” Oefening baart kunst. Pruiken maken is maatwerk. De kosten zijn daarom moeilijk vooraf te bepalen “Ik vind niet dat ik de titel van pruikenmaker al verdien. Dat kan pas als je er zo’n 20 tot 25 gemaakt heb. Ik ben een pruikenreparateur.”

Snorren en baarden
Minouk ziet haar klantenbestand langzaam groeien. “Je ziet pruiken steeds meer in de dagelijkse popcultuur terugkomen. Denk aan Lady Gaga, de Kardashians. Maar ook transgenders en drag queens dragen pruiken. Hierdoor is het wat meer geaccepteerd. Tegelijkertijd is een pruik vanwege ouderdom of ziekte nog altijd taboe. Dat is toch vaak de eerste associatie die mensen hebben.” In haar atelier staat in de hoek een pruikenbol met snorren. “Dat vind ik zó leuk om te doen”, lacht ze. “Net als baarden. Ik vind dat enorm fascinerend. Op een gegeven moment werd het wel een ding, kreeg ik cadeautjes met snorren, zoals een kerstbal!” Met name rond carnaval en in de theaterwereld zijn snorren geliefd.

Wil jij je (wilde) haren kwijt?
“Het liefst werk ik met echt haar”, vertelt Minouk enthousiast verder. “Dat is vooral afkomstig uit Aziatische landen. Daar is het schenken van je haar veel gebruikelijker dan hier. Daardoor is het goedkoper. Blond haar uit Europa is zeldzamer en dus duurder.” Donaties zijn altijd welkom. “Absoluut. Ik heb ook contact met kappers in de omgeving, want ik heb een flinke lengte nodig om ermee te kunnen werken. Zeker zo’n 20 centimeter.”

Haar doneren? Neem dan contact op met Minouk.

Foto’s: Nina MertzLees ook