Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 28 april 2021

Maastricht geniet met respect voor afspraken van eerste terrasdag 2021

Vlak voor de eerste terrasdag van het jaar 2021 viel bij veel horeca- ondernemers en leden van de witte en zwarte brigades te bespeuren wat in de sport wedstrijdspanning wordt genoemd. De aanstaande gasten leken op kinderen kijkend in de etalage van de lekkerste snoepwinkel, al dat lekkers zo dichtbij maar nog niet om van te proeven. Klokslag twaalf uur liet het publiek zien heel blij te zijn ‘weer te mogen’, tegelijkertijd bleef iedereen netjes op zijn beurt wachten. Voor café In den Ouden Vogelstruys had zich zelfs een heuse Engelse cueue gevormd. Nog een kwartiertje later zaten terrassen door de hele stad gezellig vol. Obers lieten zien het vak nog niet verleerd te zijn; gasten genoten alsof ze nooit waren weggeweest.  Zes uur later liet burgemeester Annemarie Penn – te Strake weten ‘tevreden terug te kijken op de eerste dag van de versoepelingen’. Stadsfotograaf Laurens Bouvrie maakte een toer door de stad en zag vooral blije en tevreden mensen.

Het werd in vele opzichten een heerlijke 28e april 2021. Behalve fraai weer kreeg de ‘genietende mens’ na ruim een half jaar weer de gelegenheid een terrasje te pikken. Ruim voor twaalf uur woensdagmiddag waren zij die als eerste gasten een bestelling wilde plaatsen in hartje Maastricht te vinden. Belangrijk in deze nog altijd zeer spannende tijden is daarbij te melden dat werkelijk iedereen zijn best deed om de Covid-19 basisregels in acht te nemen; en het was plezierig  te ervaren dat de gasten van de cafés en restaurants van Maastricht zich hielden aan de regels die de horeca dient de handhaven. Dat alles zorgde er voor dat overal waar je kwam de sfeer op terrassen zeer gezellig maar ook relaxed was.

Het fraaie weer – helaas zijn de vooruitzichten voor de komende dagen stukken minder – hielp uiteraard zeer mee de eerste terrasdag van 2021 tot een bijzonder prettige te maken. En dat was zeker niet alleen in het centrum van Maastricht zo. Ook elders werd volop genoten. Van de horecabedrijven bij de Groene Loper tot bijvoorbeeld De Tramhalte aan de Tongerseweg en Chalet Bergrust op de Sint Pietersberg waren blije en tevreden gezichten te zien. Extra mooi was te zien en te horen hoe de zwarte en witte brigades van de Maastrichtse horeca zo ontzettend veel zin had om weer hun gasten te mogen bedienen. De jongste ondernemer van het Vrijthof Loe Rekko en zijn crew gingen er vlak voor twaalf uur nog even stoer met de armen over elkaar staan; het was wel duidelijk wat ze wilde laten zien:  “Veer zien d’r klaor veur”.

De foto’s bij deze reportage zijn genomen tussen woensdagochtend half twaalf en -middag half vijf

Blijft het natuurlijk wel zo dat deze feestelijke dag alleen maar door meer mooie dagen vervolgd kan worden wanneer wij ons allen gedisciplineerd blijven gedragen. Burgemeester Annemarie Penn – te Strake zei daar aan het eind van de middag over: “We moeten niet te vroeg juichen. We zitten nog altijd midden in een pandemie en de cijfers zien er nog steeds niet goed uit.” De burgemeester benadrukte nog maar eens dat alleen een nieuwe lockdown voorkomen wordt door het naleven van de afspraken.

Het beperkt openen van de horeca en de winkels voelde vandaag overal goed. Evenwel mag niemand vergeten dat in de ziekenhuizen door artsen en verplegers nog steeds enorme inspanningen worden geleverd. Dat niet alleen, iedere dag weer raken duizenden mensen besmet met het corona virus; iedere dag weer worden heel veel mensen met zeer ernstige klachten opgenomen in ziekenhuizen. Het is dus iedere keer toch van belang dat bij het op weg zijn om te genieten van een terrasje de basisregels in acht worden gehouden. Is het niet voor jezelf of voor je vrienden of familie, doe het dan uit respect voor al die duizenden mensen die werken in de zorg of ziekenhuizen.

 Lees ook