Maastricht gaat anders denken

op 9 januari 2017 door Karin Somers TIM-verslaggever

Isabelle Woudsma

Isabelle Woudsma

“Met het Omdenkcafé willen we Maastricht leren omdenken: anders nadenken over bestaande vraagstukken” vertelt Peter Diepenhorst. “Als je de oplossing zoekt binnen dezelfde denkkaders als het probleem, dan kom je er niet uit” vult Chris den Hamer aan. Beiden zijn betrokken bij het eerste Omdenkcafé in Maastricht: een plek om samen tot nieuwe inzichten te komen.

In Rotterdam zette Peter al eerder een Omdenkcafé op. “Dat was gericht op de transitie binnen de zorg. We hadden het niet alleen over de problemen die dit met zich mee bracht. We spraken samen met cliënten over hun manier van denken over die problemen. Zij, maar ook beleidsmakers en de politiek deelden hun ideeën. En zo werden samen nieuwe oplossingen bedacht. Burgerparticipatie is een mooi idee, maar mensen willen ook resultaat zien.”

Peter en Chris komen met elkaar in contact tijdens een bijeenkomst van de gemeente. Chris: “Als voorzitter van de Stichting 360Zuid ben ik altijd op zoek naar sociale en maatschappelijke innovatie. Het idee van het Omdenkcafé past hier perfect bij. In Maastricht willen we ons richten op maatschappelijke kwesties.”

26 januari 2017 is de eerste bijeenkomst van het Omdenkcafé in de Evenementenzaal van de Coöperatie Blauwdorp. Peter: “Er is een optreden van een lokale artiest, ruimte voor discussie en een netwerkmaaltijd om samen na te praten.” Over de toekomst zegt Chris: “We willen graag elke maand een Omdenkcafé organiseren. En hopelijk in de toekomst een Omdenkhuis oprichten. Een plek waar mensen met initiatieven op het gebied van sociale en maatschappelijke innovatie samenkomen en samenwerken.”

Waarom zijn de twee zo betrokken bij het Omdenkcafé? “Ik ben altijd al bezig geweest met omdenken en ben zelf ook wel een buitenbeentje” vertelt Peter. Een jaar geleden kwam hij voor de liefde naar het zuiden. Hier wil hij ook graag iets betekenen voor de maatschappij. Chris is filosofisch onderzoeker en heeft gewerkt binnen het onderwijs en het bedrijfsleven. “Ik zou graag ooit een Centrum voor Innovatie oprichten. De Stichting 360Zuid is een mooi begin. Er zijn in Maastricht genoeg vernieuwende initiatieven, maar nog erg versnipperd. Het Omdenkcafé kan dit samen brengen.”

Peter en Chris hopen op een gemêleerd gezelschap tijdens het Omdenkcafé. “Bewoners, maar ook mensen uit de lokale politiek. Het zou mooi zijn als Maastricht de tweede stad wordt met een goedlopend Omdenkcafé” besluit Peter. Het Omdenkcafé is 26 januari van 15.30-19.00.

 

(Tekst door Stadsreporter Karin Somers)