Algemene redactie
12 februari 2019

Maastricht domineert LVK

Het Limburgs Vastelaovendleedjes Konkoer (LVK) leefde in het verleden niet zo heel erg in Maastricht. Het voelde meer als een ‘feestje’ van de rest van de provincie. Maar daar is dit jaar in één klap verandering in gekomen.

 

De LVK-liedjes lenen zich de laatste jaren doorgaans meer voor de vele carnavalspodia in de provincie, zoals de Boetegewoen Boetezitting in Venlo en de StasieFestatie in Roermond. ‘Liedjes om naar te kijken’ en ‘revue-liedjes’ hoor je vaak. De typische Maastrichtse liedjes daarentegen zijn meer gebaseerd op het authentieke straat- en cafécarnaval. De tweekwartsmaat (mars) en driekwartsmaat (wals) overheersen daarom. In dat verschil kan een verklaring worden gevonden voor het gebrek aan Maastrichtse interesse in het LVK.
Van de 42 jaar dat het LVK plaatsvond won dan ook maar vier keer een inzending uit Maastricht. De laatste overwinning dateert alweer van 1999: ’t Merretkoer met ‘Iech höb die heij gevoonde’.

Maar ineens is alles anders. Van de zestien finalisten komen er drie uit Maastricht. En nota bene finalisten die hoge ogen gooien en getipt worden voor de overwinning. Het zijn Nick & Patrick met ‘Maak de V’, Katja Henz met ‘Kom mèt miech mèt’ en LVK-debutant Marvin Rosier met ’t sjoenste wat d’r is!’

Het toeval wil dat de Maastrichtse dominantie plaatsvindt in het jaar dat de LVK-finale voor de allereerste keer in Maastricht wordt gehouden. Namelijk vrijdag 15 februari om 20.00 uur in het MECC. De organisatie is echter niet Maastrichts. Het is een samenwerking van CV De Gaarekiekere (Gulpen) en CV De Rieste (Margraten), samen met de Stichting LVK en L1 Radio en Televisie. De finale is overigens helemaal uitverkocht.

Maar een Maastrichtse overwinning of niet. De drie finalisten zijn nu al de stemmingmakers in de Maastrichtse horeca en tijdens carnavalsfestiviteiten. En daar gaat het echt om.Lees ook