Jenneke van Genechten
TIM-verslaggever 16 september 2020

Maastricht als vakantiebestemming? Dit zijn de coronaproof tips!

Zomer 2020 saai, zo zonder verre reizen naar het buitenland? Dan ken je Maastricht nog niet. Na een stille lente bruist de stad weer van activiteit en toont ze zich weer als ideale vakantiebestemming, zeker in coronatijd. Of je nu van lekker eten, gezellig shoppen, sportieve activiteiten of leuke mensen houdt; Maastricht heeft voor elk wat wils.

Als het Parijs van Nederland is Maastricht bij bezoekers uit het noorden altijd al in trek geweest als bestemming voor weekendjes of midweekjes weg. Vanwege de reisbeperkingen naar het buitenland door het coronavirus zoeken meer en meer Nederlanders de stad nu ook op als grote vakantiebestemming van de zomer. “Maastricht is een interessante bestemming, omdat het een stad is, maar met een prachtige omgeving in het groen.  Het biedt, horeca, lekker eten en terrassen. Precies wat mensen nodig hebben, en toch veilig op anderhalve meter. Het buitenlandgevoel heb je toch,” zo verklaart Leontien Mees (49) van Maastricht Marketing. Zelf woont zij pas sinds zes jaar in Maastricht, na eerst in Amsterdam en Australië te hebben gewoond. Zij weet dus als geen ander hoe je de stad het beste leert kennen.

De must see’s van Maastricht

In Maastricht hoef je je geen moment te vervelen – zelfs als je de bekende attracties, zoals het Vrijthof en de binnenstad, al op je duimpje kent. Voor een mix van traditie en moderniteit heeft Leontien een mooi rijtje aanraders, waarmee je gelijk de drukte van de grootste toeristische trekpleisters ontloopt: het Sphinxkwartier, Lumière en de Muziekgieterij of het nieuwe pop-upmuseum in de Kazematten, het stadspark in het Jekerkwartier, het universiteitsterrein en de Tapijnkazerne. Je smult van zuurvlees, stadsparkhoning, Team Dumoulins energiebars uit de Bisschopsmolen en natuurlijk van Limburgse vlaai, nadat je een rondje door de fruitboomgaarden hebt gestruind om je in deze bourgondische traditie te verdiepen.  “Ook de wijn die in deze omgeving wordt verbouwd, is bijzonder, van een ongelofelijk hoge kwaliteit.” Het Visitor Center biedt routes die je langs horeca, uitgaansgelegenheden en bijzondere winkels van plaatselijke ondernemers leiden. Fijn om alle ondernemers die afgelopen lente inkomsten hebben mislopen een plezier te doen! Mocht het echt te heet worden, dan zoek je verkoeling in de grotten.

“Maastrichtenaren zijn heel trots op de stad en vertellen er graag over”

Wat leeft er nu in Maastricht?

Het belangrijkste is om je onder te dompelen in de cultuur en de volksgeest. Daarvoor hoef je de drukte niet op te zoeken, maar ga je juist lekker coronaproof de buitenwijken in. “Maastrichtenaren zijn heel trots op de stad en vertellen er graag over,” vindt Leontien. “Grijp dat aan! In rustige wijken kom je makkelijk in contact met bewoners. Daar leer je ook wat er nu leeft, en niet alleen maar historie.” Het sleutelwoord is ‘onderdompeling’.  Door contact te leggen met de bewoners leren de mensen van boven de rivieren Maastricht pas echt kennen. Hoe doe je dat? “Verdwaal en probeer de verhalen op te snuiven. Ga informatie halen bij het Visitor Center. Ga bijvoorbeeld eens naar een wijk als Wyck, om daar door de straten te struinen en op het terras te zitten.”

Ook Maastricht geniet van het toerisme

Al decennialang is het toerisme van groot belang voor de welvaart en de werkgelegenheid van de stad. Het is dan ook niet voor niets dat Maastricht al jaren bezig is met campagnes zoals Limburg Lonkt en InLimburg, waarin influencers de schoonheid van Maastricht uitdragen. Wordt het met al die toeristen niet te druk? “We wijzen mensen op de drukke uren en de daluren en vragen iedereen om de anderhalve meter in acht te houden en de handen te desinfecteren. We verwachten eigen verantwoordelijkheid van toeristen en bewoners. Wij proberen in elk geval gastvrij en duidelijk te zijn, zonder afbraak te doen aan de schoonheid van de stad.” Maastricht Marketing zet zich ook in om het toerisme te spreiden, om op die manier ook de zorgen van inwoners weg te nemen. “Kom genieten van Maastricht, zolang je je aan de regels houdt en de stad en haar inwoners respecteert, hebben we samen een fantastische tijd en weet ik zeker dat je terug wil komen,” besluit Leontien.

Foto’s: Jonathan VosLees ook