Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 30 november 2018

Maastricht Awards 2018: Silicon Valley en warm ondernemerschap aan de Maas

Onbekend maakt onbemind was donderdagavond 29 november geen issue tijdens de Maastricht Awards 2018. Voor de zevende keer in successie werden in drie verschillende categorieën Maastrichtse evenzoveel ondernemers als winnaars uitgeroepen. In het pas geopende Dormio Resort (Dousberg) bleek evenwel dat ze drie parels zijn van een collier vol van indrukwekkend lokaal ondernemerschap.

Pieke Broodbier

 Na een aantal jaren een award voor gastheerschap werd dit jaar ingeruild voor de Maastricht Student Entrepeneur Award. Dat leverde gelijk een prachtige winnaar op. De ietwat klinische naam van het bedrijf van Laura Nieboer, Innowastion, staat voor een wel zeer bijzonder nieuw Maastrichts bier. De aan de UM studerende Nieboer ontwikkelde een bier dat vooral bestaat uit broodafval. Moderator Simone van Trier –  trouwens ook een vakvrouw van de eerste orde – wist te verwoorden wat de meerderheid van het publiek dacht: “Hoe kun je in Maastricht beter het thema duurzaamheid onder de aandacht brengen dan het aan bier te koppelen.” Het bier wordt gebrouwen in de voormalige Ridderbrouwerij, waar sinds afgelopen zomer onder meer brouwerij de Maastrichtse Maltezer is gehuisvest.

Plus Starren uit Heugem, maatschappelijk verantwoord ondernemen in optima forma

Winnaar twee,  de award voor MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) werd niet door een jury uitgekozen maar door het publiek. Drie genomineerden, alle drie met een verhaal waar de sociaal-maatschappelijke geëngageerdheid vanaf spatte, hoefden niet echt in spanning af te wachten. Tijdens de telling van de stembiljetten vertelde hotelier Rino Soeters met zijn kenmerkende overtuiging dat voor ieder bedrijf moet gelden dat ‘de mens centraal moet staan’. Hij maakt deel uit van de stichting Immens. Dat is een initiatief van Maastrichtse ondernemers in samenwerking met regionale overheden om zoveel mogelijk mensen arbeidskansen te geven; ook hen die om welke reden dan ook niet zo snel een baan kunnen vinden. Dat het publiek Plus Starren uit Heugem de meeste stemmen gaf was zeker geen diskwalificatie voor de andere twee genomineerden. Pascal Starren wist evenwel op wel zeer warme en innemende wijze het belang van werknemers met een ‘extra handleiding’ in dienst te hebben uitleg te geven. Hij noemde deze medewerkers zelf het onderscheidend vermogen van zijn zaak.

Innovatest, de Maastrichtse bolleboos van wereldklasse van 2018

Aan het eind van het officiële programma stond de Rabo Made in Maastricht Award op het programma. Dat mag ook de ‘bollebozen van Maastricht prijs’ genoemd worden. Zoals alle voorgaande jaren werden weer drie genomineerden aan het publiek voorgesteld die producten maken waar je van denkt dat die alleen maar van de grond komen in Silicon Valley (Californië VS). De introductiefilmpjes van Goal 043, Innovatest en Vectioneer lieten vele monden van het publiek openvallen. En de verbazing bij de honderden aanwezigheid nam alleen nog maar toe bij de interviews die Simone van Trier afnam bij de vertegenwoordigers van deze drie bedrijven. Welbespraakt en met tot de verbeelding sprekende voorbeelden van wat hun bedrijf doet leerde het publiek dat – ieder op hun eigen vakgebied – wereldspelers in de feesttent van Dormio Resort aanwezig waren. Innovest werd de uiteindelijke winnaar van deze Award. Begonnen met vijf werknemers zijn nu 130 mensen dag in dag uit actief met het ontwikkelen en produceren van meetapparatuur en software om hardheid van metalen en kunststoffen te testen. Van vliegtuigindustrie tot hightech industrie maakt gebruik van de know-how en producten van Innovatest.

Tijd dat tout Maastricht meer komt te weten over indrukwekkend lokaal ondernemerschap

Innovatest, maar dat geldt net zo voor Vectioneer en in iets mindere mate voor Goal 043, is in Maastricht zelf vooral heel erg onbekend. Heel erg jammer. Want het zijn net deze bedrijven die bewijzen dat de omslag die de stad de afgelopen jaren heeft gemaakt – van grote industrie(stad) naar kennisstad met kleinere hoogwaardige industrie – een succes genoemd mag worden.Wellicht goed dat een dezer jaren door de organisatie van Maastricht Awards 2018 eens een overzichts-evenement wordt opgezet. Met als insteek: het grote publiek kennis laten maken met al die genomineerde ondernemers en hun onderneming en waar ze voor staan te leren kennen. Al is het alleen maar om het in de loop der jaren sterk gedevalueerde woord gruuts eens flink op te poetsen.Lees ook