Frederique Pronk
TIM-verslaggever 31 maart 2021

Maak je eigen omgeving fleuriger door het aanleggen van een geveltuin!

Carol Buschgens woont samen met haar twee zoontjes bij Vernieuwend Wonen Maastricht in Randwyck. Dit wooncomplex kenmerkt zich door zijn antroposofische architectuur en de aanwezigheid van een grote groene gezamenlijke binnentuin.

Groen maakt de leefomgeving een stuk vriendelijker

Carol woont in een van de weinige huizen die de vereniging telt. Ze woonde hiervoor een paar meter verderop in een appartementje op de begane grond. Aan de voorzijde van dat appartement was het kaal en steenrijk en ze besloot dit te veranderen. Ze wipte een aantal stoeptegels eruit, zodat ze aan haar mini-geveltuintje kon beginnen. Ze koos voor het planten van lavendel. Deze planten verfraaien het straatbeeld en maken de straat een stuk vriendelijker. Ieder jaar levert het heerlijke geuren op en insecten vertoeven er graag.

De geveltuin is mooi en biedt verkoeling

Nu heeft ze weer een geveltuintje. De vorige bewoner had die al aangelegd. Ze heeft daardoor een volgroeide blauweregen, die haar woning enorm opvrolijkt. Deze klimplant zorgt ook voor veel verkoeling tijdens de hete zomermaanden. Er stonden ook lavendelstruiken, maar die helaas flink waren verhout. Ze heeft deze ingeruild voor prachtige roze rozenstruikjes, die ze achter in haar tuintje had staan. Hopelijk gaan ze het aan de voorzijde redden.

Groene duurzame gastouderopvang

Haar voordeur is de bedrijfsingang voor gastouderopvang. Door haar geveltuin goed te verzorgen, ziet deze ingang er mooi en uitnodigend uit. Van huis uit heeft ze meegekregen dat het verzorgen van je tuin belangrijk is. Daarom kan ze ook echt genieten van huizen met een verzorgde tuin. Carol is een echt natuurmens en binnen haar werk en het opvoeden van haar kinderen is ze zo veel mogelijk buiten bezig. Buiten zijn de kinderen die ze opvangt het meest in hun element, dus wanneer het enigszins kan, bevinden ze zich in de natuur. Wanneer buiten spelen niet mogelijk is, spelen de kinderen binnen met natuurlijk speelgoed en doen ze huishoudelijke klusjes zoals de was opvouwen, voorzaaien, bakken en koken. De natuur en het huishouden bieden veel leermogelijkheden voor kinderen en dat weet Carol als geen ander.

Hulp of advies nodig bij het realiseren van een geveltuin?

Dan kun je terecht bij het zelfbeheerloket van gemeente Maastricht via mijngroen@maastricht.nl. Dit loket werkt samen met CNME Maastricht en regio. De loketmedewerkers geven je advies en helpen je met jouw plan.

Door: Frederique Pronk

Maastricht wil in 2040 een klimaatbestendige stad zijn. Meer groen helpt de stad te verkoelen in hete zomers en water op te nemen bij hevige hoosbuien. De bomen en planten zorgen voor meer zuurstof en minder koolstofdioxide (CO2). Meer groen nodigt ook uit tot wandelen, fietsen, spelen en sporten. En het schept ruimte voor andere planten- en diersoorten in de stad. Maastricht wordt zo niet alleen klimaatbestendig, maar ook nog aangenamer om in te wonen, te werken en te recreëren.Lees ook