Karin Somers
TIM-verslaggever 16 juli 2020

Maak de Maas weer schoon

De plastic soep is geen ver-van-je-bedshow meer, want de zee begint hier. Ook in onze eigen Maas zit nog altijd veel te veel afval. En dat komt uiteindelijk in de oceaan terecht. Daar gaat nu verandering in komen dankzij Maas Cleanup. Op 19 september organiseren zij een grootscheepse opruimactie om zwerfafval op te ruimen in en rond de hele Limburgse Maas. Iedereen kan meedoen.

Actie!
Op de website van Maas Cleanup vind je al verschillende initiatieven waar je bij kunt aansluiten. “Je kunt ook zelf een actie bedenken. Samen met je collega’s, je gezin”, vertelt Toos Hofstede van Viastory Creative Agency. Ze is een van de initiatiefnemers. “Of je nu met z’n tweeën bent of met 80. We moeten het samen doen.” In Maastricht stelt CNME zakken, handschoenen en – indien voorradig – prikkers of grijpers beschikbaar. Hiervoor kun je contact opnemen met info@pickit-up-maastricht.nl.
 
Iedereen is verantwoordelijk
Maas Cleanup gaat verder dan een eenmalige opruimactie. Onder het motto ‘Clean rivers, better business’ nemen Limburgse bedrijven en organisaties het voortouw om het groeiende zwerfafvalprobleem aan te pakken. “Er doen verschillende bedrijven mee als sponsor. Anderen dragen bij met een dienst door bijvoorbeeld foto’s, teksten of docu’s te maken. Doordat we bedrijven hierbij betrekken, willen we ze bewust maken van het afval dat in onze rivieren drijft. Wettelijk gezien is hier niemand verantwoordelijk voor. De gemeente niet, Rijkswaterstaat niet, de bewoners niet. Dus dan is iedereen verantwoordelijk”, stelt Toos. “Met deze actie zien ze met eigen ogen wat dat betekent en krabben ze zich hopelijk nog eens achter hun oren als het op afvalproductie aankomt. Wellicht zorgt dit voor de verduurzaming van bedrijven.”

Te land en in het water
Je hoeft natuurlijk niet op 19 september te wachten. “Beginnen kan altijd. In Maastricht heeft CNME bijvoorbeeld de actie #Pickitup. En ook na de 19e gaan we door.” De actie van Maas Cleanup valt samen met World Cleanup Day, een wereldwijd initiatief van meer dan 150 landen in de strijd tegen zwerfafval. Op het land zijn straks tenminste 20 opruimacties in Limburg gaande.  Ze willen zo’n 5000 Limburgers op de been krijgen. In het water gaan de Plastic Whale boten ‘afvalvissen’. Zo ziet de Maas er op 20 september hopelijk weer een beetje schoner uit.

Richard Dols maakte twee korte docu’s over betrokken mensen die zich inzetten voor een schonere Maas. Bekijk ze hier: over Sylvia Spierts van Litter Free Rivers & Streams over Maasjutter Rob Driessen.Lees ook