Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 24 januari 2020

M46 prikkelt; toneelgroep haalt met absurdistisch spel drang naar perfectionisme onderuit

Liefhebber van toneel met diepgang dat toch met vaart en een gezonde dosis humor wordt gebracht? Op zoek naar een voorstelling van een Maastrichts amateurgezelschap dat verder kijkt dan een knipoog naar ”t Mestreech’ van toen of een bestaand werk op lokale leest schoeit? Aarzel dan niet naar een voorstelling te gaan van Toneelvereniging M46. Vanavond (vrijdag 24 januari) start een van de oudste toneelgezelschappen van Maastricht in het Pesthuys met een zesvoudige reeks van het door regisseur Cristel Reneman geschreven script B-Perf*c(k)t. Met haar cast weet ze een voorstelling lang met absurdisme de toeschouwer te confronteren met de moderne ziekte ‘Perfectie’.

M46 heeft wel iets met confronterende toneelstukken. Vorige producties als Hebriana (2018) en De Kale Zangeres (2016-2017) stonden ook bol van verwijzingen naar de onzin het leven proberen een invulling te geven met een hogere dan wel diepere gedachte. Het eigen werk B Perf*c(k)t past wat dat betreft precies in het straatje van wat M46 graag met het publiek wil delen. De titel van het stuk verwijst er al naar: deze keer wordt de eeuwige zoektocht van de mens naar perfectie onder het vergrootglas gelegd.

Thuis in Maastricht stadschroniqueur  Laurens Bouvrie kreeg woensdagavond de eer om de generale repetitie bij te wonen de nieuwste voorstelling van het toneelgezelschap dat inderdaad vlak na de WO II begon met haar performances. B Perf*c(k)t boeit van begin tot eind. Zonder iets prijs te geven over de inhoud: het spel van de acteurs en de inhoud geven veel wat toneel interessant maakt om naar te kijken: vaart, diepgang, humor en confrontatie. Vooral dat laatste weet M46 ook in deze voorstelling weer erg goed neer te zetten. De acteurs Coretta Dekkers, Lilian Hendrix, Manon Machiels, Veerle Craeghs, Ige Dekker en Gideon Gilissen spelen karakters die we allemaal wel kennen, erger nog: misschien zien we wel iets van onszelf terug.

Want het toneelstuk dat M46 zes keer in het Pesthuys uitvoert laat evenveel types ten tonele verschijnen die weliswaar absurdistisch worden uitvergroot; tegelijkertijd zal menige toeschouwer gelijk ook constateren: ‘Dat is zjus……….. of zoe deit ….. ouch altied’. Het spel van de M46 acteurs in B Perf*c(k)t mag best worden vergeleken met televisieklassiekers als Debiteuren – Crediteuren en Toren C. Heel veel uitvergrootte karakters met al dan niet een grote of kleine kronkel, maar daarom juist zeer herkenbaar.

Het script en de regie van B Perf*c(k)t is van Cristel Reneman in samenwerking met Kiek Wishaupt.

Kaarten kunnen worden gereserveerd via de site van Pesthuyspodium. Dat kan door op deze link te klikken.

De voorstellingen worden gehouden op:

vrijdag 24 januari (uitverkocht); zaterdag 25 januari (beide om 20.00 uur) en zondag 26 januari om 15:00 uur 

vrijdag 7 februari; zaterdag 8 februari (beide om 20.00 uur) en zondag 9 februari.

 

 Lees ook