Hans Moleman
TIM-verslaggever 23 april 2020

Lumière oefent herstart -maar wanneer?

Lieve filmliefhebbers, we missen jullie! is de hartekreet van Lumière, nadat de regering deze week besloot dat bioscopen, theaters en bibliotheken voorlopig nog dicht moeten blijven. In lege zalen wordt intussen voorzichtig geoefend hoe het kan: herstarten in een anderhalvemetersamenleving.

“Kijk, hier kan een soort rotonde komen”. David Deprez staat boven aan de brede trap die omhoog leidt naar de zalen en het populaire cafe-restaurant van Cinema Lumière. Artistiek leider is hij er, maar in deze coronatijd is er een rol toegevoegd: verkeersregelaar.

Geduld

Het Maastrichtse filmhuis moest in maart de fysieke deuren sluiten, zoals alle culturele instellingen van de stad. Nu de piek van het coronavirus gepasseerd lijkt, hunkeren ze er naar geleidelijk weer open te gaan. Maar premier Rutte had dinsdag 21 april een teleurstellende boodschap: er dient nog eens een maand geduld te worden geoefend.

Instellingen bekijken ondertussen hoe een heropening praktisch vorm kan krijgen. De bioscoopbranche heeft op verzoek van minister Wiebes van Economische Zaken al protocollen opgesteld: draaiboeken over hoe je de bedrijfsvoering aanpast aan de anderhalvemetersamenleving.

Paaltjes

Ook het filmhuis aan het Bassin is er volop mee bezig. “We bekijken heel praktisch op welke manier dat kan, qua ontvangst, routing en placering in de zaal. Je moet dan denken aan eenrichtingsverkeer naar en van de zalen, met routes die zijn afgezet met paaltjes waartussen linten”, meldt Deprez. De horeca zal snel kunnen worden aangepast: tafels verder uit elkaar. “Vooral voor het terras aan het Bassin zien we mogelijkheden”.

De ruimte bovenaan Lumière’s markante brede trap vormt  een speciale uitdaging. Het is een knooppunt van even divers als druk verkeer, naar de zalen, de horeca en de toiletten. Daar zou een rotonde straks uitkomst moeten bieden, is de taxatie.

Deprez moet er zelf even om glimlachen. Een rotonde met eenrichtingsverkeer in zijn filmhuis, het zal wennen zijn.

Kwart

“Lumière zal anders zijn, tijdelijk. We willen de aanpassing wel op ’n plezierige manier doen”. Er zal zeker in het begin meer publieksbegeleiding nodig zijn. De kleinste zalen worden dan nog niet gebruikt. De eerste tijd zal maar een kwart van de capaciteit ingezet kunnen worden.

De grote vraag is: hoe reageert het publiek? “Hebben de mensen zin om weer naar de film te gaan?” Dan zal ook moeten blijken of de anderhalvemetersetting rendeert. Het zal sowieso krap worden de rest van het jaar. De gemeente heeft de culturele instellingen al uitstel van huur gegeven voor drie maanden, allicht is meer nodig.

Picl

De deuren mogen nu nog dicht blijven, online kan Lumière nog wel zijn publiek bereiken. Het filmhuis heeft zich aangesloten bij het platform Picl, “waarmee we onze geliefde films naar jouw huiskamer brengen”. Wie op www.Lumiere.nl een titel kiest uit het aanbod en dan op de Picl-link klikt, kan vervolgens voor nog geen negen euro met het hele gezin kijken.

Inmiddels zijn er honderden Maastrichtenaren die zo wekelijks naar hun filmhuis gaan. “Ter overbrugging is het fijn, we gaan het ook aanhouden na de coronatijd”, zegt Deprez. Maar het is natuurlijk geen vervanging van een echt bezoek aan Lumière, dat in normale tijden wekelijks gemiddeld 2500 mensen over de vloer krijgt.

“We hebben heel veel vaste klanten. Vanaf september hopen we toch weer volop te draaien, het liefst volwaardig. Voor die tijd moet onze anderhalvemeter inrichting ervoor zorgen dat Lumière een plek wordt waar bezoekers zich veilig voelen en waar ze zich weer even kunnen ontspannen.”

 Lees ook