Redactie
14 januari 2019

Lumière breekt ondanks eindeloos hete zomer opnieuw bezoekersrecord

MAASTRICHT – Lumière Cinema heeft in 2018 opnieuw een bezoekersrecord gevestigd. Het filmtheater ontving ondanks de eindeloos lange en hete zomer in totaal 142.932 bezoekers. Sinds Lumière in het Sphinxkwartier is gehuisvest, trekt het filmtheater naast Maastrichtenaren ook steeds meer bezoekers uit Zuid-Limburg en België. Speciale programmering rondom bijzondere films en de ontwikkeling van educatieve programma’s behoren in het nieuwe jaar tot de belangrijkste speerpunten.

© Foto door Philip Driessen – David Lynch fans bekijken Twin Peaks op het grote doek bij Lumière tijdens de opening van ‘The films of David Lynch – a retrospective’ i.s.m. het Bonnefantenmuseum.

Publiekstrekkers in 2018
Het publiek van Lumière genoot in 2018 massaal van Oscarwinnaars als THREE BILLBOARDS OUTSIDE EBBING, MISSOURI, DARKEST HOUR en THE SHAPE OF WATER. Het komische Franse C’EST LA VIE!, de spannende Spaanstalige thriller TODOS LO SABEN en de Italiaanse hit A CASA TUTTI BENE vielen ook goed in de smaak. Bijzonder in de top 10 meest bezochte films is de Belgische film GIRL. Filmliefhebbers gingen in groten getale naar de gelauwerde debuutfilm van de jonge regisseur Lukas Dhont. Ook ontving Lumière vele fans van de Amerikaanse regisseur David Lynch sinds de start van het filmretrospectief ‘The films of David Lynch – a retrospective’. Het filmretrospectief loopt parallel aan de David Lynch tentoonstelling Someone is in my House in het Bonnefantenmuseum en is nog tot en met eind april 2019 in het filmtheater te zien.

Top 10 best bezochte films bij Lumière Cinema in 2018

  1. THREE BILLBOARDS OUTSIDE EBBING, MISSOURI – Martin McDonagh
  2. TODOS LO SABEN – Asghar Farhadi
  3. C’EST LA VIE – Olivier Nakache & Éric Toledano
  4. THE POST – Steven Spielberg
  5. DARKEST HOUR – Joe Wright
  6. A CASA TUTTI BENE – Gabriele Muccino
  7. GIRL – Lukas Dhont
  8. LADY BIRD – Greta Gerwig
  9. THE SHAPE OF WATER – Guillermo del Toro
  10. BLACKKKLANSMAN – Spike Lee

 

Vooruitblik 2019: focus op special events en educatieve programma’s
In 2019 zal de focus opnieuw gelegd worden op de speciale filmprogrammering en (educatieve) activiteiten rondom films. Zo start deze maand een lezingenreeks met uitgebreide introducties op premièrefilms door de Belgische filmcriticus en -docent Karel Deburchgrave. Verder kunnen bezoekers dit jaar vaker gaan genieten van klassiekers. Het reguliere kinderaanbod wordt uitgebreid en aangevuld met speciale activiteiten voor de jonge kijkers. Daarnaast zet het filmtheater succesvolle samenwerkingen voort met organisaties en partners in de stad zoals het Bonnefantenmuseum, de Muziekgieterij, Studium Generale, Museumnacht Maastricht en festivals als Docfest en Fashionclash. In januari vertoont Lumière selecties uit het programma van filmfestival IFFR (International Film Festival Rotterdam) en het voorbije IDFA (International Documentary Festival Amsterdam).Lees ook