Jenneke van Genechten
TIM-verslaggever 18 februari 2021

Lokaal en biologisch bij landbouwbedrijf De Poshoof

Je hebt het vast al vaker gehoord: biologische producten zijn goed voor milieu en klimaat, voor de lokale boeren én voor je eigen gezondheid. Gelukkig zetten ook in en rond Maastricht boeren en telers grote stappen om hun producten duurzamer aan te bieden. Een mooi voorbeeld is De Poshoof: de boerderij die al vijf generaties lang gerund wordt door de familie Niesten en die zijn geschiedenis voortzet met een vergroening van het bedrijf.

Boerderij De Poshoof is een prachtige historische hoeve in Oud Caberg, aan de rand van Maastricht. Rond de oude, witte carréhoeve vind je grote lappen grond vol aardappelen, uien, groene en witte asperges, witlof, wortelen, spelt, haver, wintertarwe, grasklaver en nog veel meer verse gewassen van Maastrichtse bodem. Trotse eigenaar van deze weelde is Raymond Niesten. Na zijn opleiding landbouwtechniek aan de Wageningen Universiteit keerde hij terug naar Maastricht om in dit echte familiebedrijf te groeien. Sinds 2004 is hij maatschapslid en ligt het beleid van De Poshoof in zijn vaardige handen.

Een echt familiebedrijf

De Poshoof kent een rijke historie. Deze begint al in 1870, toen Tijske Niesten in de familieboerderij van zijn echtgenote Triene Bergmans trok. De familie groeide, maar bleef altijd met De Poshoof verbonden. Momenteel runt Raymond de familieboerderij samen met zijn vrouw Marloe en zijn moeder Maria. Het bedrijf mag dan wel al jaren in handen zijn van dezelfde familie, maar dat wil niet zeggen dat De Poshoof niet openstaat voor verandering. Zo introduceerde De Poshoof in de jaren ’90 de groene asperge van eigen grond. In 2004 volgde dankzij de komst van de lössgrond, een vruchtbare grond die vocht goed reguleert, ook Limburgs grote trots: de witte asperge. “De grond in deze regio is geknipt voor heel veel gewassen, zoals aardappelen, uien, granen en asperges,” weet Raymond ons te vertellen. “Alleen exotische gewassen willen hier niet groeien.”

“Wij werken in balans met de omgeving, wat goed is voor de natuur”

Goed voor mens en natuur

De grootste ontwikkeling op de Poshoof is de verduurzaming. Steeds meer mensen worden zich bewust van het belang van biologisch en gaan op zoek naar ‘groene’ producten. De Poshoof voldoet graag aan deze wens. “Biologische landbouw is voor mij landbouw zonder gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen,” definieert Raymond het begrip. “Wij gebruiken geen kunstmest. Daarom werken wij meer in balans met de omgeving, wat beter is voor de natuur.” De positieve gevolgen zijn er voor zowel de teler als de consument. “Doordat ik niet met chemische producten werk, zijn onze producten mooier en gezonder. Bovendien zorgen we voor meer biodiversiteit.”

“Gezond zijn is altijd rendabel”

Raymond ziet bij veel Maastrichtenaren een toenemende interesse in biologische producten. “Je hebt echter ook een groep die hier minder waarde aan hecht. Lokale producten kopen kost soms wat meer moeite dan gewoon in je winkelmandje leggen waar je zin in hebt.” Dat, terwijl het zo belangrijk is om biologisch en lokaal te kopen, op die manier ondersteun je immers de lokale economie. “Bovendien voedt voedsel, dat speciaal is afgestemd op de omstandigheden in de eigen omgeving, de mensen optimaal.” Voor de mensen die vanwege financiële redenen de overstap naar biologisch nog niet hebben gemaakt, heeft Raymond wel een paar tips: “Als je minder kant-en-klaarproducten koopt en meer verse seizoensgroenten, eventueel rechtstreeks van de boer, dan bespaar je al kosten. Het helpt ook om wat minder vlees te eten. Je kunt ook groente en fruit als snack eten, in plaats van snoep. Daardoor leef je gezonder en voel je je fitter. Onthoud: gezond zijn is altijd rendabel.”

Foto’s: David Hughes – Fotolia en Serge TechnauLees ook