Frederique Pronk
TIM-verslaggever 10 maart 2021

LOCOtuinen is zo in trek dat een tweede locatie in aantocht is!

Vanaf het eerste zaadje was Paula Corsten op de achtergrond betrokken bij het initiatief van LOCOtuinen Maastricht. Haar partner Luuk Rövekamp was namelijk een van de initiatiefnemers die een aantal jaren geleden dit plan bedacht en uiteindelijk ook deed realiseren. Hij is ook, in samenwerking met een aantal gedreven groendoeners, Gedeelde Weelde gestart. Momenteel zit Paula in het bestuur van LOCOtuinen en is ze enthousiast lid. Het leuke is dat de oogst mede gebruikt wordt voor Gedeelde Weelde en de Bio Markt. Wie weet hebben mensen zonder dat ze het wisten LOCOtuinen producten gegeten.

LOCOtuinen West zal profiteren van de opgedane kennis uit het verleden

LOCOtuinen en Gedeelde Weelde hebben inmiddels stevige wortels gevormd, waardoor er nu ook plannen liggen voor een tweede LOCOtuinen, maar dan in het westen van Maastricht. Paula is hier actief bij betrokken en ze geeft aan dat het fijn is dat organisaties zoals CNME Maastricht en regio, Elisabeth Strouven Fonds en Gemeente Maastricht er wel oren naar hebben. “We hebben de meeste kinderziektes overwonnen en er is veel kennis opgedaan, waardoor we nu heel prettig een tweede locatie kunnen realiseren”, zegt Paula. “We zitten nog in een verkennende fase. Op onze komende algemene ledenvergadering zullen we onze leden op de hoogte brengen van de wens voor een nieuwe locatie. Het uitgangspunt van LOCOtuinen is coproductie: deelnemers krijgen meer verbondenheid met en invloed op de voedselproductie, doordat ze er mede de verantwoordelijkheid voor nemen. Daarom zullen we samen met de leden gezamenlijke ideeën, meningen en uiteindelijk besluiten gaan vormen.”

Binnen de school ook meer groen

Paula is directeur van het Sint-Maartenscollege. Daar waar ze kan, probeert ze haar groene missie over te brengen bij het personeel, binnen de organisatie en het onderwijs. Een aantal werknemers hebben zich laten inspireren door haar en zijn inmiddels lid geworden van LOCOtuinen en/of van Gedeelde Weelde. Doordat ze zich veel in de natuur begeeft en gezond eet en leeft, blijft ze vol energie voor al haar werkzaamheden. Bewegen vindt ze enorm belangrijk. Daarom heeft ze ervoor gezorgd dat de kinderen van haar school een uur extra aan sport doen. Op de agenda staat ook nog meer groen en gezondere voeding implementeren binnen de school. 

Interesse in een groen schoolplein?

Ouders en leerlingen die willen dat zij ook een groen schoolplein krijgen, kunnen deze wens bij de schooldirectie kenbaar maken. De school kan namelijk hulp krijgen van de gemeente en CNME Maastricht en Regio bij het vergroenen. Er bestaat zelfs een tegemoetkoming in de kosten. 

Voor meer inspiratie en vragen

Neem eens een kijkje op Groeneschoolpleinen. Of lees hier een inspirerend verhaal over een groen schoolplein in Maastricht. Voor vragen of hulp kun je mailen naar: nelle.driessen@cnme.nl. 

Lid worden?

Wil je ook lid worden van LOCOtuinen? Mail dan naar administratie@locotuinen.nl.

Maastricht wil in 2040 een klimaatbestendige stad zijn. Meer groen helpt de stad te verkoelen in hete zomers en water op te nemen bij hevige hoosbuien. De bomen en planten zorgen voor meer zuurstof en minder koolstofdioxide (CO2). Meer groen nodigt ook uit tot wandelen, fietsen, spelen en sporten. En het schept ruimte voor andere planten- en diersoorten in de stad. Maastricht wordt zo niet alleen klimaatbestendig, maar ook nog aangenamer om in te wonen, te werken en te recreëren.Lees ook