Vroeger in Limmel

Tegenwoordig wonen hier veel studenten maar vroeger was Limmel een echte arbeiderswijk. De geschiedenis van deze buurt gaat terug tot in de Middeleeuwen.

Het voormalig dorp ‘Limmel’ is vermoedelijk een afgeleide van Lemeloe, een gebied ten noordoosten van Maastricht dat genoemd wordt in Middeleeuwse geschriften. Het had in de 11de eeuw al een zelfstandige rooms-katholieke Parochie en het bekende kasteel van Limmel, tegenwoordig Kasteel Bethlehem gaat terug tot de 13de eeuw. Dit kasteel was lange tijd in bezit van Valkenburg. Later kwam het in handen van de Hertog van Brabant tot dat het in de 16e eeuw overgenomen werd door de Ridders van de Duitse orde. Het tweede kasteel van Limmel, Jerusalem werd aan het begin van de 16de eeuw gebouwd en is onderdeel van de Landgoederenzone Maastricht-Meerssen.

Limmel, Maastricht 2015
Limmel, Maastricht 2015

Later, aan het einde van de 19de eeuw zorgde de industriële revolutie ervoor dat er zich een groot aantal bedrijven en fabrieken vestigden rondom het gebied, waaronder een Zinkwitfabriek, een glas- en tegelfabriek. Eind jaren ‘50 vond de eerste grootschalige stadsuitbreiding in Limmel plaats en transformeerde het dorp langzaam tot stadswijk.

Inwoners over vroeger

Geen berichten

Kun jij een stukje schrijven over de geschiedenis van de buurt? Of heb je een goed verhaal over wat er vroeger in deze buurt heeft plaatsgevonden? Stuur het in via redactie@thuisinmaastricht.nl

Heb je oude foto’s van jouw buurt?

 

 

 

stuur ze in