Hans Moleman
TIM-verslaggever 27 september 2020

Limmel laat z’n beste kant zien

De praktijk van Global Goals vind je in elke buurt: het is ook goede speelruimte voor kinderen in Limmel, of een hoekje voor tweedehands kleren. Alleen Dodo, daar moet je van afblijven.

Schaap Sunny meldt zich nieuwsgierig bij de bezoekers die zich zaterdagmiddag op het terras van Kinderboerderij Limmel verzamelen. “Sunny was een half jaar geleden nog een klein lammetje”, vertelt Anita Kraft, die samen met David Winkens en een groep vrijwilligers de boerderij runt. 

Eetlust 

Dan is ze razendsnel gegroeid -wat verklaard kan worden door Sunny’s stevige eetlust. Terwijl Anita de nieuwe ruimte laat zien met tweedehands kleren -vijftig cent per stuk, alleen de weggeefwinkel is goedkoper- meldt het jonge schaap zich in de naastgelegen keuken. Al snel zit haar wakkere snuit in een emmer met voer.  

De ontmoeting met Sunny en de kinderboerderij is onderdeel van een buurtwandeling die Nel Knapen namens Mondiaal Maastricht organiseerde in de week van het Global Goals festival. Het is de tweede keer dat Mondiaal en partners het festival organiseren, en de wandeling wil laten zien dat die Global Goals niet iets abstracts hoeven te zijn. 

Volkstuin 

Duurzaamheid en alles wat daar bij hoort vind je niet alleen bij studenten, beleidstypes en wetenschappers maar ook gewoon in Maastrichtse buurten, is de boodschap. Bijvoorbeeld in Limmel, bij de kinderboerderij, volkstuinvereniging ’t Brook, het Koffieheukske en scouting Titus Brandsma. 

Het zijn vier buurtinitiatieven die duurzaam, groen en betrokkenheid in het vaandel hebben staan. Nel Knapen heeft er in haar werk bij welzijnsonderneming Trajekt dagelijks mee te maken. 

Dodo 

De kinderboerderij geeft kinderen uit Limmel en omgeving de ruimte om veilig met elkaar te spelen, en via de dieren –van kippen, eenden, konijnen en een pauw tot geiten, twee paardjes en schaap Sunny- leren jonge buurtbewoners met respect om te gaan met natuur. 

Niet dat iedere buurtgenoot zo fijn bezig is. De afgelopen zomer werd loopeend Dodo vermist, vertelt Anita. Dodo bleek te zijn gekaapt door een paar daklozen die in de buurt hun tentje hadden opgeslagen. Ze overleefde het niet, maar gelukkig liet ze in haar nest op de kinderboerderij wel een ei achter dat door de pauw kon worden uitgebroed. Zo loopt er in Maastricht nu weer een nieuwe Dodo rond. 

Deuren 

Het Act for Global Goals festival loopt van 25 tot 30 september. Tijdens deze dagen openen Maastrichtse organisaties die zich inzetten voor een duurzame, inclusieve en rechtvaardige samenleving de deuren. 

 “Zo laten we zien dat de SDG’s , de Sustainable Development Goals, van ons allemaal zijn”, stelt Nathalie Ummels, coordinator van Mondiaal Maastricht. 

Grensmaas 

Zaterdag was er bijvoorbeeld ook een familiestruindag in Borgharen, georganiseerd door CNME Maastricht en regio en ARK Natuurontwikkeling. Samen met een gids gingen buurtbewoners op ontdekkingstocht langs de Maas, lopend door het Grensmaasproject: hoogwaterbescherming, grindwinning en het nieuwe natuurgebied Rivierpark Maasvallei. 

Het was een kennismaking met een gebied waar de natuur haar gang mag gaan, en waar vrijwilligers geregeld opruimacties houden om aangespoelde rommel op te ruimen. 

Werkhuis 

Wie nog aan een buurtwandeling wil meedoen, kan zich op 30 september om 13:00 uur melden aan de Groene Loper, in het Werkhuis, President Rooseveltlaan 213. 

Dan worden Wittevrouwenveld en Wyckerpoort aangedaan, via bezoek aan het Werkhuis, de Kunstketel, Trefcentrum Wittevrouwenveld, Buurttuin OHP, Goede Start & De Vlinder en Buurtbrök Wyckerpoort.

 Lees ook