Stephan Van Appeven
TIM-verslaggever 15 juli 2019

Limburg in het klein in goed verstopt museum

‘Proef binnen het uur de Limburgse cultuur’. Het is de slagzin die prijkt op een folder van Museum Sjoen Limburg, gevestigd in een kapel van het oude klooster van de zusters Ursulinen aan de Grote Gracht. Maar het is niet alleen de Limburgse cultuur die men opsnuift in het museum, want naast een bijzondere verzameling maquettes van toonaangevende gebouwen in de provincie, is er ook voor de liefhebbers van kerst, religie en Afrika een hoop te zien.

Makkelijk is het bepaald niet te vinden. Wie met het adres in de hand, op zoek naar Sjoen Limburg, op de plek van bestemming aankomt, denkt ongetwijfeld in eerste instantie verkeerd te zitten. Want alvorens je het museum kunt binnenwandelen, moet je eerst nog langs Talentino’s, een restaurant waar mensen met een beperking de bediening verzorgen. De dochter van Wiel Soudant (72), de man achter Sjoen Limburg, werkt daar in de bediening. Sinds zijn pensioen in 2009 verricht Soudant vrijwilligerswerk in De Merici, een woon- en zorgcentrum voor verstandelijk gehandicapten dat in het oude klooster is gevestigd. Gelinkt daaraan is onder meer het restaurant, maar ook het museum in een oude kapel. Deze stond lang leeg en smeekte om een functie. Na zorgvuldig beraad kwam Wiel een aantal jaren terug met de optie er een museum in te vestigen. En dat is misschien maar goed ook voor het rijksmonument. Soudant: “Doordat het nu in gebruik is, behoed je het voor verval. Zo is de eigenaar gedwongen onderhoud te plegen en voorkom je dat er lekkages ontstaan of dat het stucwerk eraf valt.” Het resultaat is een ietwat volgepropt museum, waarbij men in een oase van rust alle tijd heeft een ronde te maken langs alle objecten.

Collectie

In eerste instantie werd Museum Sjoen Limburg een kopie van een ter ziele gegane miniatuurmuseum in Sint Geertruid. Daar stonden oude maquettes van bekende Limburgse gebouwen. “Ik heb de rechercheur uitgehangen en spoorde de maquettes op. Ik vond de collectie bij iemand in Bocholtz, met wie ik uiteindelijk een deal maakte.” Maar bij alleen miniatuurversies van bijvoorbeeld het Theater aan het Vrijthof, het Maastrichtse stadhuis en nog meer toonaangevende provinciale bouwwerken bleef het niet. Ook Wiels indrukwekkende verzameling aan kerstgroepen werd aan het museum toegevoegd. Een hele zijgang van de kapel is ingericht met kribbes, die ook verspreid staan tussen alle maquettes door. Het hek was toen van de dam en Wiel kreeg steeds meer aanbod van mensen die hun oude kunst ook wel kwijt wilden aan Sjoen Limburg. “In Eijsden had iemand een prachtige verzameling van religieuze kunst. Als ik die wilde hebben, mocht ik hem voor niets inladen. Dat wilde ik wel. Er zitten prachtige beelden van religieuze iconen tussen. Bovendien borduurde hij ook die iconen. Ook die heeft hij Sjoen Limburg geschonken.” Als hij een schatting moet maken, denkt Wiel dat er ongeveer voor 30.000 euro aan diverse soorten kunst in Museum Sjoen Limburg staat. Maar volgens hem is het toch vooral wat de gek ervoor geeft. Bij Soudant is de kunst in ieder geval voorlopig in veilige handen, zo verzekert hij. “Mijn hart ligt bij erfgoed. Ik probeer met het museum tradities te handhaven.”

Afrika Anders

Naast de Limburgse maquettes, religieuze kunst en kerstgroepen, zijn er af en toe ook tijdelijke tentoonstellingen in Museum Sjoen Limburg. En er is inmiddels een zijgang ingericht voor Afrika Anders, een stichting die een bonte verzameling aan kenmerkende objecten uit dit continent in bezit heeft. “Bezoekers hebben zo voor 3 euro twee musea voor de prijs van één. De combinatie tussen Sjoen Limburg en Afrika Anders is heel apart. We zijn samen, maar toch los van elkaar. Sjoen Afrika betitel ik het vaak.” En af en toe mogen bewoners van De Merici ook een rol vertolken in die combinatie van collecties. Bijvoorbeeld als gids. “Zij vervullen zo, net als de mensen in de bediening van Talentino’s, een rol in de samenleving. Daarmee maken ze stappen op hun pad naar volwassenheid en integratie”, aldus Soudant, die daarmee aangeeft dat het museum ook een sociale functie heeft.Lees ook