Sandra Schols
TIM-verslaggever 3 april 2020

Lief & Leed straten de Heeg draaien tijdens coronacrisis op volle toeren

Een zieke buurvrouw, een jong gezin dat net hun kindje heeft mogen verwelkomen of misschien wel een eenzame oudere die juist nu wel wat extra steun kunnen gebruiken. De Lief & Leed straten in wijk de Heeg, inmiddels zijn het er 21, hebben allemaal een gangmaker die extra zorg en aandacht geeft aan de mensen die het nodig hebben. “Juist in deze bizarre crisistijden letten we allemaal extra goed op elkaar.” 

In 2018 ging het initiatief officieel van start met toen nog maar twee straten. “We zijn met dit initiatief gestart omdat we graag meer verbondenheid wilde creeeren in onze wijk”, legt secretaris Rob Claessen uit. Steden zoals Rotterdam, Den Haag en Amsterdam gingen de Maastrichtse buurt al voor. Hier waren de Lief & Leed straten al langer een groot succes. “Nadat we een tweetal workshops in Rotterdam hadden gevolgd, zijn we begonnen met flyers bij mensen in de brievenbussen te duwen. Op die manier konden we peilen of er animo voor het idee was. Hier kwamen heel veel reacties op. Een heleboel ‘gangmakers’ hebben zich aangemeld.”

Samen tegen corona 

De gangmakers zijn vrijwilligers die daadwerkelijk in de straten aan de slag gaan. Elke straat heeft een eigen gangmaker. In lange straten zijn dat er wel twee. De vrijwilligers beschikken per straat over een potje van €150,- waar ze kleinigheidjes van kunnen kopen. “Met dit initiatief willen we eenzaamheid voorkomen en er voor zorgen dat mensen naar elkaar omkijken”, aldus Rob. “Juist nu we allemaal door een moeilijke periode gaan, is de saamhorigheid in de Lief en Leed straten nog duidelijker voelbaar. “Slechts één vrijwilliger heeft aangegeven dat zij momenteel niet veel durft te ondernemen, nu het coronavirus ons in de greep houdt. Hiervoor hebben wij allemaal begrip, want het is ook allemaal heel eng. Verder merken we dat er nu juist nog meer momenten zijn waarop buurtbewoners aan elkaar denken. Ze doen boodschappen voor elkaar, steken elkaar een hart onder de riem, door middel van een kaartje of bosje bloemen én letten nog beter op elkaar. Voor sommige gangmakers vergt het veel tijd en inzet, maar ze doen het met alle plezier en elk op hun eigen manier.” 

Nazareth in voetsporen

Het project in de Heeg kon rekenen op veel bijval van het Veilige Buurten team. “We krijgen alle medewerking en ze hebben ons ook enorm goed geholpen met de opstartfase”, aldus Rob. “Een drietal weken geleden hebben wij samengezeten met een delegatie buurtbewoners uit de wijk Nazareth. Ook daar willen ze gaan werken met de Lief & Leed straten. Waar we kunnen zullen we ze ondersteunen om het project ook in die wijk van de grond te krijgen. We hopen natuurlijk dat meer wijken dit project zullen overnemen zodat we binnenkort door heel Maastricht Lief & Leed straten hebben. Het is ontzettend bijzonder om te zien hoe mensen er voor elkaar willen en kunnen zijn, op welke manier dan ook. Juist in deze moeilijke tijden kunnen we allemaal wel een steuntje in de rug gebruiken.” 

 

Voor vragen over het coronavirus, ga naar het Steunpunt Corona op www.gemeentemaastricht.nl
Wilt u helpen of hebt u zelf hulp nodig? Bekijk alle (hulp)initiatieven en activiteiten op www.thuisinmaastricht.nl


Lees ook