Algemene redactie
20 oktober 2020

Leren fotograferen in Natuurtuinen Jekerdal

Natuurtuinen Jekerdal is voor Goos Bronkhorst een hele bijzondere plek. Op deze groene plek geeft hij zijn fotografiecursussen. Goos: “Natuurtuinen Jekerdal biedt een grote diversiteit aan natuur en composities, waarmee de cursisten genoeg uitdagingen hebben om zo fotografie onder de knie te krijgen. Daarnaast is het natuurlijk heerlijk voor mij en de cursisten om tijdens het oefenen in de natuur te zijn.”

Hij volgde op deze plek ook het Jaartraject Salutogenese, oorzaken van gezondheid. Hier heeft hij enorm veel geleerd, waaronder hoe belangrijk het is de natuur op te zoeken. Deze cursus inspireerde hem om LOCOtuinen lid te worden. Met heel veel plezier oogst hij daar zijn groenten. Zijn kinderen gaan ook af en toe mee, vooral zijn dochter heeft daar veel plezier in. Zijn kinderen vinden de sla van LOCOtuinen het lekkerst en als Goos een biologische krop sla uit de supermarkt koopt proeven ze meteen het verschil. “Het zelf oogsten van groenten is het beste wat er bestaat, want verser dan dat vind je nergens”, zegt hij.

Goos is een echt natuurmens. Al van jongs af aan zocht hij de natuur op. Binnen zijn fotografie is de natuur een belangrijk thema. Toen hij in 2001 nog in Amsterdam woonde ontving hij een werkbeurs voor zijn fotoproject “Lommerrijk”, wat ging over het buiten zijn en de behoefte aan geborgenheid.  Amsterdam bood hem te weinig speelruimte voor het uitbeelden van de thema’s, waardoor hij naar Maastricht verhuisde. Natuur was een belangrijk onderdeel binnen deze opdracht gebleken en Maastricht bood hem deze condities.

Hij is een bezig bijtje. Naast zijn dagelijkse werkzaamheden verbond hij zich als vrijwilliger aan het project stadsnatuur. Voor de stadsnatuur brochure maakte hij diverse foto’s en was hij ook actief bij de verdere realisatie van de brochure. Hij is best een beetje trots op het resultaat.

Goos zoekt zo veel mogelijk het buitenleven op. Tijdens de warmere periodes leeft hij soms maanden in zijn caravan op de Camping Oostdriessen net buiten Maastricht. Hier kan hij dan heerlijk zwemmen in de maasplassen en zo veel mogelijk buiten zijn. Intuïtief heeft hij altijd al gemerkt dat het buitenleven hem goed doet. Tijdens de cursus Salutogenese kreeg hij uitleg waarom dat buiten in de natuur zijn zo gunstig werkt.

Goos voelt zich in Maasticht als een vis in het water en zal daardoor niet terugkeren naar de grote stad. Zijn kinderen zijn hier geboren en getogen en die hebben het hier ook zeer naar hun zin. Wil je ook eens een leuke fotografie cursus volgen op een prachtige plek in Maastricht? Bekijk dan de agenda van Goos Bronkhorst Fotografie.Lees ook