Hans Moleman
TIM-verslaggever 29 februari 2020

Lente: meer Boeren&Buren aan Groene Loper

Boeren&Buren is inmiddels een begrip bij tal van Maastrichtenaren: groente, fruit en vlees online bestellen, rechtstreeks van de boerderij. Er is nu goed nieuws: aan de Groene Loper kunnen klanten ook op donderdag terecht.

Maastricht heeft twee ‘Buurderijen’ waar je duurzame boodschappen kunt doen. De oudste, die vorige zomer met een Diner au Jardin het tweejarig bestaan vierde, zit bij de Natuurtuinen in het Jekerdal. De jongste, inmiddels ruim een jaar oud, zit aan gene zijde van de Maas, in de voormalige Theresiaschool aan de Groene Loper. Daar biedt de gemeente ruimte aan initiatieven die de buurt sociaal verrrijken.

Eco

Via de Buurderij vind je producten uit de regio, vers, zo ecologisch mogelijk en uit het seizoen. Groente & fruit, zuivel, brood, vlees, dranken en meer (tot chocola aan toe) van ambachtelijke producenten en kleinschalige boeren.

Het idee is ‘een korte voedselketen mogelijk maken’: beter voor het milieu, gezonder voor de consument en de boer/producent ontvangt een betere prijs. Wie op Boerenenburen.nl bestelt hoeft geen lid te worden of een abonnement te nemen, er is ook geen sprake van een minimum bestelbedrag.

Mini

Ophalen van de boodschappen aan de Groene Loper kon voorheen alleen op woensdag aan het einde van de dag. Dat wordt nu uitgebreid, meldt Yvonne Velthuis, coordinator van Buurderij Maastricht. ‘Sommige mensen lukt het niet om naar de Buurderij te komen en de bestelling op te halen: ofwel het afhaalpunt is te ver, de tijd te vroeg, te laat of te kort. Of de woensdagavond is net de vaste sport- of muziek avond’.

Daarom is met ingang van deze week in de voormalige Theresiaschool aan de Groene Loper (naast het Werkhuis)  de ‘Mini Buurderij’ begonnen. Vanaf nu kun je naast woensdag tussen 17 en 18 uur ook op donderdag bestellingen ophalen, tussen 10 en 12 en tussen 12.30 en 16.30 uur. Bij de Natuurtuinen in het Jekerdal was al eerder een dergelijke tweede afhaalmogelijkheid geschapen.

Gezeul

Yvonne Velthuis verwacht dat de Buurderij op deze manier meer aanloop kan krijgen. Volgens haar zijn veel potentiele klanten in Wyck, Scharn, Amby, Wittevrouwenveld en Heer nog niet op de hoogte van het wekelijke boerenmarktje met de kleine, duurzame voedingsproducenten uit de regio.

Boeren en Buren proberen samen een alternatief te bieden voor de grootschaligheid van groothandels en supermarkten. Geen gezeul meer met producten in vrachtwagens over lange afstanden en langdurige opslag in koelingen, betoogt Velthuis: ‘beter voor het klimaat -en zo kunnen we werken aan een nieuwe voedselsysteem’.

Familie

‘En de boer die volgens de natuur wil werken, het van oudsher mooie familiebedrijf of die jonge enthousiaste beginnende ondernemer krijgen een eerlijke prijs en daarmee een reële kans om te overleven en tevens hun bedrijf verder te verduurzamen.’

Het concept voor Boeren en Buren komt uit Frankrijk, waar oprichter Marc-David Choukroun in 2011 onder de naam La Ruche qui dit Oui! -‘De Bijenkorf die Ja zegt’- in de zuidelijke stad Toulouse van start ging.

Lekkerbek

De aanpak sloeg aan, eerst op vele plaatsen in Frankrijk -en inmiddels in heel Europa. Het netwerk telt anno 2020 meer dan 1500 Buurderijen. In Nederland komt het concept op gang in 2016, met een eerste Buurderij in Amsterdam-Noord.

Maastricht kan als erkende stad van lekkerbekken inmiddels bogen op een aardige keuze in duurzaam voedsel. In het Eiffelgebouw zit nu ruim een jaar Gedeelde Weelde, een coöperatieve winkel vol eerlijke produkten. En in Wyck zit de Ekoplaza, de nieuwe gedaante van de Natuurwinkel die daar al jaren zit, in de fraaie voormalige busremise aan de Theodoor Schaepkensstraat.

 Lees ook