Jenneke van Genechten
TIM-verslaggever 16 december 2020

LEFteam helpt jongeren met ontdekkingsreis naar hun talent

Als je jong bent en nog hard op zoek naar je plek in de maatschappij, dan kan het leven moeilijk zijn. Dit geldt al helemaal wanneer je pad niet helemaal zo blijkt te lopen als jij het had uitgestippeld. Voor jongeren die met problemen kampen, hun school niet hebben afgemaakt of in een vervelende thuissituatie zitten, is er het LEFteam, dat hen helpt om op een veilige manier langs de obstakels te laveren en op een goede plek terecht te komen.

Je zou het misschien niet denken, maar sinds 2005 staat Zuid-Limburg boven aan het rijtje van schooluitvalpercentages. Veel te veel jongeren dreigden zonder diploma buiten de boot de vallen. Dat moest anders! Het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap gaf conceptontwikkelaar Robbert Smeets (49) de opdracht om hiermee aan de slag te gaan, en in 2010 ontstond Stichting LEFteam in Mariaberg. “LEF is een veilige plek waar je in de praktijk dingen kunt leren en waar we rekening houden met je specifieke omstandigheden. Samenzijn is belangrijk, net als het ontdekken van je talent.”

Jongeren met LEF

Het LEFteam is er voor alle jongeren tussen 16 en 27 jaar die wel wat steun kunnen gebruiken. Sommigen hebben iets heftigs meegemaakt, zoals vluchtelingen of daklozen, maar ook voor jongeren met een lichte verstandelijke beperking, voortijdige schoolverlaters, of overbelaste jongeren is er plek. “Jongeren die ondanks tegenslag de draad weer oppakken en niet bij de pakken neerzitten, hebben lef – vandaar ook de naam,” legt Robbert uit. “Niemand mag tussen wal en schip raken en uitzichtloos thuiszitten. Het LEFteam wil een Limburg waarin de aandacht niet alleen uitgaat naar mensen met een startkwalificatie. Jongeren die een startkwalificatie tijdelijk of nooit halen, zijn ook volwaardige deelnemers aan de maatschappij, als we tenminste kijken naar wat ze wél kunnen, en niet naar wat ze niet kunnen.”

“Jongeren die ondanks tegenslag de draad weer oppakken en niet bij de pakken neerzitten, hebben LEF”

Eerst problemen, nu een eigen zaak

De oefenwerkplek bij uitstek is Stadsbakkerij LEF, waar de jongeren met zorg en aandacht biologisch desembrood bakken voor de verkoop. “Rond de feestdagen zijn we druk in de weer met specialiteiten, zoals ons eigen Speculaas van Sint Servaas. Bestellingen zijn welkom!” Dat de methode van LEF werkt, blijkt uit de resultaten. “Een jongen die acht jaar geleden zijn talentontdekkingsreis bij ons maakte, heeft nu zijn eigen zaak,” vertelt Robbert trots. “Mede dankzij ons is zijn zelfvertrouwen teruggekomen. Daar doe je het voor!” Het is slechts één voorbeeld van de succesverhalen. Jongeren komen bij LEF met bijvoorbeeld een depressie, autisme-spectrum, verslavingsproblematiek, ADHD een onprettige thuissituatie of omdat ze simpelweg niet prettig in hun vel zitten. In de loop der tijd doen ze zelfvertrouwen op en ontdekken ze hun talenten.

Afgezegde stages en onderwijs vanuit thuis

Jongeren die voorheen al problemen hadden, worden extra geraakt door de coronaperiode. “Stages gaan massaal niet door,” constateert Robbert. “School krijgt een andere invulling. Sociale contacten zijn tot een minimum gebracht.” Uiteraard biedt LEF deze jongeren een plek, al heeft corona natuurlijk invloed op het werk. “Coördinatoren en vrijwilligers beeldbellen met elkaar en de jongeren. Bovendien werken we op afstand, met mondkapjes en in kleine groepen.” Ook financieel merkt LEF dat we in een crisis zitten. “De extra inkomsten van evenementen voor non-profitorganisaties zijn weggevallen.” Gelukkig kan LEF rekenen op sponsoren. “Of je nu hoog- of laagopgeleid bent, arm of rijk, iedereen kent wel een jongere die wat aandacht kan gebruiken. Of misschien heb je in het verleden zelf met dit soort problematiek gezeten. Wat wij doen, is tastbaar. Voor zowel fondsen als individuen is dat reden genoeg om ons te steunen.”

 

 

 Lees ook