Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 11 mei 2020

Leerlingen en leerkrachten Aloysiusschool blij weer terug op school te zijn

De eerste leerlingen van Maastrichtse basisscholen zitten sinds vanochtend weer in hun vertrouwde klas. De heropening van de scholen is een van de belangrijkste onderdelen van de eerste grote versoepeling van de coronamaatregelen die 15 maart door premier Mark Rutte werden afgekondigd. Thuis in Maastricht fotograaf Laurens Bouvrie ging een kijkje nemen bij de Aloysiusschool (MosaeLira) aan de Brusselsestraat. Hij zag blije leerkrachten, dito ouders. Dat gold ook voor de meeste kinderen van de bovenbouw. Bij de aller jongste schoolgangers was het enthousiasme zo nu en dan iets minder. Maar dat zal ongetwijfeld van tijdelijke aard zijn.

Een paar weken langer als de reguliere zomervakantie gingen basisscholieren niet naar school. De 11e mei 2020 gaat de boeken in dat de leerlingen terugkeerden van een noodgedwongen zeer lange voorjaarsvakantie. De leerkrachten en directie van de Aloysiusschool lieten deze maandagmorgen niets aan het toeval over. Net zoals de stad Maastricht straks in de winkelstraten van plan is werkt de oudste school van Maastricht met eenrichtingsverkeer-regels. En dat verliep, zo zag uw verslaggever, vlekkeloos.

Desirée Huntjens maakt rond de klok van acht uur vanochtend nog een laatste controleronde. Alle leerkrachten en andere medewerkers van de Aloyiusschool zijn de afgelopen weken druk in de weer geweest met tal van regels en afspraken te maken. Een groot deel daarvan is op de schoolpleinen visueel zichtbaar. Tegen kwart over acht arriveren de eerste ouders met kroost dat in de onderbouw zit. De klaar-overs op de Brusselsestraat geeft een vertrouwd gezicht. De jongste leerlingen gaan overigens via de achteringang gelegen aan de Cellebroedersstraat naar binnen. Daar treffen ouders en kinderen op overzichtelijke wijze alle ‘verkeersregels’ aan. Iedere klas/groep heeft een verzamelplek. Naar binnen wordt gegaan als de ‘klas compleet’ is.

Volgens Bibi van der Wouw van Mosae Lira heeft het overgrote deel van de Maastrichtse basisscholen gekozen voor een om en om complete schooldag. “De beslissingen zijn ingegeven door zoveel mogelijk maatwerk te kunnen leveren. En dat is ook met ouders in intensief overleg gebeurd.”

Opvallend is toch vooral het enthousiasme bij de leerkrachten. Zonder uitzondering geven ze desgevraagd aan heel erg blij te zijn weer terug op school te zijn. Dat zeggen ook de oudere leerlingen van deze basisschool. Het is wel goed geweest al die weken thuis. Nu weer lekker samen met je schoolvrienden samen de dag op school doorbrengen wordt al een belangrijke reden aangegeven.

Toch zijn er ook ouders en leerkrachten die de stap niet hebben genomen. Nogmaals Bibi van der Wouw: “Die keuze moet kunnen worden gemaakt. Het is niet niks waarin we verkeren. In deze situatie moet iedereen de ruimte kunnen hebben een beslissing te nemen die ook goed is voor de gemoedsrust.”

De ouders krijgen op de Aloysiusschool behoorlijk gelegenheid om hun kinderen tot ‘aan de deur van de school’ te brengen. Dat alles dankzij goed bedachte in- en uitlooppaden. Dat is zeker voor de pappa’s en mamma’s van de allerjongsten erg fijn. Voor sommigen is het niet eens een weerzien met school, maar letterlijk de eerste schooldag. Zoals voor Maxime. De 18e mei wordt deze jongedame vier jaar. En de 11e mei mag ze voor het eerst naar school, naar de zogenaamde instroomklas. Van een lange verplichte corona-vakantie is voor haar geen sprake. Een andere jonge leerling komt aangewandeld met een korf vol lekkers. Daar is dus een echte jarige! Niet helemaal zegt de moeder. “Dat was zaterdag. Maar vandaag is alle rede om er toch een extra feestje van te maken.” Dat vindt ook de Aloyisiusschool. De kinderen worden begroet met muziek van Kinderen voor Kinderen. En of er vandaag ook heus les wordt gegeven? “Neen, dat ga ik in ieder geval niet doen”, zegt een juf. “We zijn vandaag vooral heel fijn bij elkaar. Mijn doel is de kinderen te laten praten over de afgelopen acht weken. Het is belangrijk dat ze hun eigen ervaringen kunnen delen met anderen.”

 

 

 

 Lees ook