Stephan Van Appeven
TIM-verslaggever 8 januari 2019

Leden JCI Maastricht willen er zijn voor de stad en voor elkaar

Een groep ondernemers en professionals die de veertig nog niet gepasseerd is en iets voor elkaar en de stad wil betekenen; dan gaat het over JCI Maastricht (Junior Chamber International). Van alle stedelijke takken van de netwerkclub stond de Maastrichtse kamer recent volop in de belangstelling toen zij in november het jubileumfeest van JCI Nederland mocht organiseren en leden vanuit alle hoeken van het land in de stad ontving. Het ideale moment om niet alleen JCI Maastricht te presenteren maar ook het gevoel van de stad over te brengen aan een groep landgenoten.

Een ontvangst op het stadhuis door wethouder John Aarts, een ‘College Tour’-sessie met showbizzgoeroe en ondernemer Albert Verlinde en een culinaire tocht langs allerlei typische Maastrichtse etablissementen; op deze manier gaf JCI Maastricht, de oude Junior Kamer Maastricht, invulling aan het jubileum van het overkoepelende JCI Nederland, dat zestig kaarsen mocht uitblazen. De Maastrichtse tak van ondernemers bestaat iets korter, namelijk sinds 1970. De netwerkclub zocht naar een manier om zich landelijk te kunnen presenteren aan alle kamers van het land, zonder daarvoor elke week naar de randstad te hoeven reizen. De voorzitter van JCI Nederland schoof de organisatie van het jubileum vervolgens in Maastrichtse handen en zo was het moment van ‘in the picture staan’ aangebroken. Het werd volgens de organisatoren zelf, op een koude zaterdag in december, ondanks het slechte weer, een groot succes.

JCI Maastricht

Vele Maastrichtenaren zijn nog onbekend met wat JCI Maastricht doet. Een belangrijk onderdeel is de ‘sjariteit’. Middels bijvoorbeeld een jaarlijks golftoernooi haalt JCI geld op voor goede doelen als Stichting De Knoevel, Stichting Talent en Dress for Success. Ook was de club jarenlang verantwoordelijk voor de organisatie van Kings Night, voorheen Dancing Queens Night. Maar de leden van JCI Maastricht hebben toch vooral veel aan, en leren een hoop van, elkaar. Bijvoorbeeld door trainingen te verzorgen aan elkaar en dus mensen uit andere werkvelden. Gaston Crijns, dit jaar penningmeester: “We zorgen ervoor dat jonge professionals een platform hebben zich te kunnen presenteren. Onze groep bestaat uit 28 leden, diverse mensen uit het bedrijfsleven die allen wonen of werken in Maastricht. Ikzelf ben werkzaam voor een autogarage, heb ik daar nu juridische ondersteuning nodig voor wat dan ook, kan ik bij één van de juristen terecht in onze netwerkclub, die me daarbij kan helpen.” Allerlei beroepsgroepen zijn vertegenwoordigd bij JCI. Zolang het maar professionals zijn die niet met elkaar concurreren. Twee mensen met hetzelfde beroep mogen niet in elkaars vaarwater zitten. Sterker nog, op het moment dat een nieuwe kandidaat wordt voorgedragen, mag een lid dat hetzelfde beroep uitoefent, beoordelen of er sprake is van een concurrent en deze weigeren bij de club. Een andere eis is dat iemand sowieso onder de veertig is. Een nieuw lid komt zes maanden op proef, waarna eventueel definitieve toetreding volgt. Crijns: “Je hebt niet voldaan als je niet aanwezig bent of geen commitment toont.” Maastricht heeft overigens een uniek onderdeel ten opzichte van alle andere takken in Nederland. In onze stad is er zowel een mannen- als een vrouwenkamer, waar in andere steden alles bij elkaar zit. Voorzitter Tom Klingers: “Wij hebben van oudsher een herenkamer. We zijn misschien ook wel een ouderwetse stad. Een groep heren heeft hier de club opgericht en later is daar pas de behoefte vanuit dames bijgekomen. De dameskamer bevat hier 25 leden. Het leuke is dat ik in 2019 de voorzitter bij de heren ben en mijn vrouw dat is bij de dames.”

Motivaties

Gemiddeld is een lid van JCI gemiddeld 7,5 jaar onderdeel de Maastrichtse netwerkclub. Vice-voorzitter Jorg Beckers begint al aan zijn vijfde jaar en vertelt over zijn persoonlijke motivatie: “Het collectieve gevoel staat bij mij bovenaan. Dat is voor mij belangrijker dan dat ik er als ondernemer business aan overhoud. Uiteraard ga je dat laatste natuurlijk ook niet uit de weg. Maar ik vind het veel belangrijker dat ik iemand bij wijze van spreken ’s nachts wakker kan bellen wanneer ik zijn hulp nodig heb. Daarnaast werk ik in de verzekeringsbranche en kom ik vanuit JCI-trainingen op plekken waar ik normaal nooit in de keuken zou mogen kijken.” Klingers vult hem aan: “We hebben het allemaal goed. Niemand bij JCI heeft honger. Het is geweldig om, middels onze events, iets terug te kunnen doen in de stad voor mensen die het, om wat voor reden ook, iets moeilijker hebben.” En die maatschappelijke betrokkenheid resulteert vanuit JCI Maastricht in 2019 in wederom de organisatie van het jaarlijkse golftoernooi en dit keer de deelname aan de World Cleanup day. Klingers: “Op die dag gaan we met z’n allen eigenlijk doen wat we altijd zouden moeten willen: even met een zakje de straat op en rotzooi verzamelen. We gaan dit evenement ook onder de aandacht brengen bij scholen in de stad”, kondigt de voorzitter aan.Lees ook