Hans Moleman
TIM-verslaggever 9 februari 2020

Landbouwbelang wil goede deal

Het Landbouwbelang ziet geen heil in sloop om plaats te maken voor prijzige woontorens. Maar als het niet anders kan, mikt de culturele vrijplaats op een goede deal over verhuizing naar een nieuwe plek.

De gemeenteraad van Maastricht gaat zich dit jaar buigen over sloop van het Landbouwbelang, de gekraakte oude graansilo die anno 2020 alweer 18 jaar dienst doet als Maastricht’s belangrijkste alternatieve broedplaats.

De gemeente, die eigenaar is van het pand, wil op de plek van LBB, zoals het kraakpand in de wandeling heet, een sjiek wooncomplex met zo’n tweehonderd koopappartementen in het duurdere segment laten bouwen.

Onzalig

Het bouwplan, dat de gemeentekas minstens 15 miljoen gulden moet opleveren, wordt door gebruikers van het Landbouwbelang bestempeld als een onzalig idee -en nog lelijk ook.

Want je krijgt aan de kade van de Biesenwal straks een ‘Muur aan de Maas’ die helemaal niet strookt met de historische skyline van de stad, schrijft Harold van Ingen, secretaris van Stichting 06, die de gebruikers vertegenwoordigt, op de facebookpagina van LBB.

Alternatief

Maar als de gemeenteraad toch instemt met het nieuwe bouwplan, willen de gebruikers van LBB een geschikt ander onderkomen in de stad krijgen. Zo’n alternatief is enkele jaren geleden in principe al eens toegezegd vanuit de gemeente.

Het Landbouwbelang roept daarom nu wethouder Gert-Jan Krabbendam, die namens Groen Links het dossier beheert, op ‘om beter zijn best te doen voor de vrijplaats en met ons aan tafel te gaan zitten om een deal uit te onderhandelen’.

Volkshotel

Het liefst zouden de gebruikers op de huidige locatie willen blijven. Het Landbouwbelang heeft het afgelopen jaar veel tijd en geld gestopt in het voorbereiden van een eigen overlevingsplan. Daartoe werd onder meer het advies ingehuurd van de Amsterdamse ex-ambtenaar Jaap Draaisma.

Draaisma heeft ruime relevante ervaring, als een van de mensen achter het concept van het succesvolle Volkshotel, broedplaats annex hotel in het voormalige gebouw van de Volkskrant aan de Wibautstraat in Amsterdam.

Zuur

Dat de gemeente nu met een groot plan voor sloop en nieuwbouw van appartementen op de proppen komt ‘valt zeer zuur bij onze vrijwilligersorganisatie’, aldus Van Ingen.

‘Wij zijn van mening dat een herontwikkeling van onze vrijplaats heel goed ingepast kan worden in een nu veel groter gebied. De opbrengsten daarvan zullen veel hoger zijn dan 15 miljoen. Onze adviseurs rekenen op ongeveer 45 miljoen.’

Volgeboekt

Volgens het Landbouwbelang is ‘ontegenzeggelijk bewezen’ dat de culturele vrijplaats Landbouwbelang de grootste ontmoetingsplaats is voor de internationale gemeenschap in Maastricht en een van de belangrijkste in de Euregio Maas-Rijn.

‘Op een enkele doordeweekse dag na zijn we tot april ‘20 volgeboekt en de reserveringen voor het najaar lopen binnen of zijn inmiddels bevestigd. Het Landbouwbelang ontving vorig jaar meer dan tienduizend gasten en de prognoses wijzen alleen maar op een toename omdat wij de enige overgebleven plek zijn waar jongeren uit Maastricht met een smalle beurs nog terecht kunnen voor een gratis maaltijden, kleren, muziekevents en andere cultuur.’

Nachtdieren

‘Laten we niet vergeten dat er ook veel (afgestudeerde) kunststudenten en startende ondernemers gebruik maken van het Landbouwbelang. Wij faciliteren deze starters met ateliers zodat ze kunnen experimenteren met hun ondernemerschap.

‘In sociaal opzicht sluiten wij aan op alle ‘probleemgevallen’ waar de gemeente geen raad mee weet. Of het nu nachtopvang is voor één nacht of een gezonde maaltijd. Het maakt niet uit. Bij het Landbouwbelang ben je altijd welkom. Je moet je wel aan onze regels houden en daar zijn we zeer strikt in. Anders waren we er nu niet meer geweest.

Flikken

‘Ook het professionele veld blijft het Landbouwbelang ontdekken. Producties zoals Nachtdieren, 3 Op Reis, Flikken Maastricht (28-02-20), Fashionclash, NL Dansdagen trotseren de rauwe omgeving om de unieke beleving. Net zoals de talloze fotografen en filmploegen die op alle niveaus bij ons aan de deur komen kloppen. Afgelopen jaar hebben wij meer dan 500 aanvragen moeten verwerken.’

De gebruikers van het Landbouwbelang taxeren overigens dat het voorlopig niet zo’n vaart zal lopen met de sloop.

Schop

‘Een nieuwe tender die mogelijk al in april aan de orde moet komen in de Gemeenteraad wordt een Europese aanbesteding. Dan verwachten wij dat Rijkswaterstaat en de Provincie nog mee moeten op de koorzang van de wethouder. Bestemmingsplannen moeten gewijzigd en de voorwaarden voor de ontwikkeling van het hele gebied moeten nog op tafel komen.

‘Dat ontwikkelaars van de zomer al plannen kunnen gaan indienen vinden wij op zijn minst voorbarig omdat de huidige tender nog niet van de baan is. Hoeveel geld is hier überhaupt al aan besteed en wat waren de condities waar men van uitging? Het gaat volgens ons nog heel lang duren voordat de eerste schop de grond in kan. En dat komt ons heel goed uit want we schuiven met ons dossier door naar 2021.’

—–

 Lees ook