Landbouwbelang druk bezig met eigen toekomstplan

op 22 september 2018 door Hans Moleman TIM-verslaggever

Het Landbouwbelang, de oude graansilo aan de Maas die geldt als een van de grootste kraakpanden van Nederland, heeft weer hoop van leven. Gebruikers van het immense pand zijn druk doende een eigen toekomstplan in elkaar te timmeren. Zo’n plan is nodig om te voorkomen dat het hele gebouw wordt verkocht aan projectontwikkelaars.

Het plan moet in oktober klaar zijn, zodat gemeentebestuur en raad voor het eind van het jaar de haalbaarheid kunnen beoordelen.

Het Landbouwbelang heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een alternatieve creatieve broedplaats, met vogels van allerlei pluimage die hun eigen ding doen. Juist die diversiteit van ego’s leek de toekomst van ‘cultural free zone LBB’ lang in de weg te zitten.

Het Landbouwbelang kreeg vorig jaar op voorstel van GroenLinks van de gemeenteraad de gelegenheid om een eigen toekomstplan te maken, als alternatief voor een verkoop van de silo aan commerciele partijen. De aantrekkelijke locatie aan de Maas, op tien minuten lopen van Vrijthof en Markt, leent zich ervoor om bijvoorbeeld luxe appartementen gecombineerd met horeca te realiseren.

Stadslab

De gemeente schakelde via het Stadslab een bemiddelaar in om de diverse gebruikers van het LBB te stimuleren in eigen plannenmakerij. Lange tijd leken er de nodige beren op de weg, omdat vooral een handvol krakers dat in het LBB woont geen vertrouwen heeft in het aanbod van de gemeente. Die impasse lijkt nu doorbroken, omdat er voldoende gebruikers van het LBB zijn die wel willen meedoen.

Het Landbouwbelang kan met een doortimmerde eigen toekomstvisie uitgroeien tot een permanente creatieve broedplaats voor Maastricht. De stad kan die met zijn grote en diverse studentenpopulatie goed gebruiken.

In het reusachtige silogebouw zijn nu diverse werkplaatsen van kunstenaars, een volkskeuken en een doorgeefwinkel. Deze gratis kringloopwinkel is populair bij zowel oude als nieuwe Maastrichtenaren -van echte sjengen tot asielzoekers uit landen als Syrie.

Platzak

In de onderbuik van de silo worden met toestemming van de gemeente een paar keer per jaar grote feesten georganiseerd -zoals Elektrisch Gestoord. Een ander bekend evenement is Cirque du Platzak, een alternatief cultureel weekend dat bedacht is door Virginie Moerenhout, een van de creatieve geesten die LBB rijk is.

De muur van het Landbouwbelang aan de Maas is inmiddels zelf een kunstwerk. Het is de officiële graffiti wall van Maastricht, in het kader van de graffitibestrijding elders in de stad. De kade is een uniek stukje historie, met scheepskranen die verwijzen naar een tijd dat er nog levendige graanhandel was vlakbij het centrum van de stad.

Het kadeterrein, dat nu nog weinig gebruikt achter de silo ligt, kan in de nieuwe plannen van de gebruikers een aantrekkelijke functie krijgen. Dat geldt ook voor het oude herenhuis-met-tuin aan de voorzijde, daar waar het LBB uitkijkt over het Bassin.