Algemene redactie
17 augustus 2020

Laat de natuur meer zijn gang gaan en geniet ervan

Mark Meeuwissen heeft sinds kort een geveltuin aangelegd en heeft hier genoeg over te vertellen.

Het huis, waarin Mark met zijn gezin nu ongeveer vier jaar woont, is van oorsprong een boerenwoning. Aan de achterzijde hebben ze een enorme lap grond waar vijf schapen grazen die fungeren als grasmaaier. Mark wil het liefst alles in zijn tuin zo natuurlijk mogelijk onderhouden, vandaar dat er geen machines gebruikt worden. Ze hebben ook geen auto. Voor hem en zijn gezin is dit de normaalste zaak van de wereld. De belangrijkste keuze hiervoor is vanuit milieuaspect en het leuke is dat je er een goede gezondheid voor terug krijgt. Op het dak zie ik dat ze veel zonnepanelen hebben geplaatst. Het is mooi om te zien dat duurzaamheid bij hen een vanzelfsprekendheid is.

Voorheen had hij een moestuin bij De Häöfdabbers, maar hij wilde graag meer grond en meer ruimte voor zijn eigen aanpak van tuinieren. Heel onverwachts tijdens een wandelingetje zag hij deze woning te koop staan. Deze plek bood hem genoeg potentie om flink te gaan tuinieren en zijn groene dromen te laten uitkomen. Het huis moest flink verbouwd worden, maar het resultaat is verbluffend. Tuinieren doet hij op een geheel eigen wijze en de natuur mag zo veel mogelijk zijn gang gaan. De grond bepaalt in zijn tuin wat er voor planten groeien. Hij laat de regie graag over aan de natuur. Eigenlijk discrimineren wij plantenrassen, waardoor er een disbalans in de natuur ontstaat. Wij mensen geven de voorkeur aan wat wij denken dat mooi en nodig is, maar eigenlijk weet de natuur dat veel beter. Zijn motto in de tuin is dan ook: laat alles wat meer vanzelf gaan en geniet er vooral van.

Dit principe past hij ook toe binnen zijn geveltuin. Hij heeft enkele stoeptegels weggehaald en de grond gelaten zoals het was. De grond is arm, maar dat is juist perfect voor het laten groeien van belangrijke drachtplanten voor waardevolle insecten. Mark heeft de natuur maar een klein beetje geholpen door het weghalen van wat tegels en het zaaien van bijvoorbeeld Calendula. Het resultaat is een snoeptuin voor uiteenlopende soorten bijen en vlinders. Deze aanpak is heel natuurlijk, eenvoudig en ook nog eens goedkoop. Mark zegt dat als iedereen in Maastricht een geveltuin gaat aanleggen en de natuur zo veel mogelijk de vrijheid geeft, dan hebben we het insectenprobleem waarschijnlijk zo opgelost. Wat daarvoor nodig is, is dat er een ander beeld ontstaat over wat mooi en gewenst is en wat niet. Ons beeld over de natuur is helaas nog niet dienend aan de natuur, maar vooral gericht op de mens.

Bij het tonen van zijn geveltuin vertelt hij lang en breed over elke plant. Daarnaast maken we een klein wandelingetje waarbij hij laat zien waar prachtige planten de ruimte krijgen en waar niet. Hij lijkt wel een wandelende bibliotheek. Zijn plantenkennis heeft hij zichzelf eigen gemaakt. De app Obsidentify gebruikt hij hierbij geregeld. Het is een beeldherkenningsapp waarmee je dieren, planten en paddenstoelen kunt herkennen. Tijdens de wandeling zie ik Mark ook nog eens plastic uit de berm halen. Het is mooi om te zien hoeveel liefde Mark voor de natuur heeft. Ik ben blij om te horen dat het aanleggen van een geveltuin zo eenvoudig kan zijn. Nu maar hopen dat er meer mensen lui gaan geveltuinieren.

Denk je dat jij het duurzaamste dak, balkon of geveltuintje van Maastricht hebt? Doe dan mee met de Uit je Dak Prijs Maastricht. Je maakt kans op 1 van de 5 tegoedbonnen van 125 euro. Meer informatie vind je bij Uit je Dak Prijs 2020 van Gemeente Maastricht.

Door: Frederique Pronk

 Lees ook